Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Откриването на учебната 2020/2021 година - само с първолаците

Училищните тържества в дворовете - на 15 септември, ще са само за първокласниците. Останалите ученици няма да присъстват, за да няма струпвания в моментната ситуация на коронавирусна обстановка. Това е засега вариантът за начало на учебната 2020/2021 година, обсъден от работна група в Министерството на образованието.

Според просветните експерти именно за 1-и клас социализацията е от изключително значение. А и на тази възраст дистанционната форма не е приложима, това ще обрече випуска на тотална неграмотност. За да е максимално безопасно физическото присъствие, най-лесно би било децата от 1-и клас да се разделят на две. Едната група ще се поема от основния учител на класа, другата - от педагога, който води занималнята. Учениците ще учат едновременно, но в различни помещения. По този начин ще се получат групи от по 11-12 деца.

Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но без традиционните общоучилищни тържества.

Ако има повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши старателна дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.

В случай на необходимост от извършване на тестове Covid-19 на ученици и учители, те ще бъдат безплатни, увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В момента работна група от експерти от министерствата на образованието и на здравеопазването, както и от други институции, обсъждат изискванията за организация на обучението по време на епидемична обстановка. Но здравен протокол, който да зададе единни правила за всички образователни институции, още не е изготвен.

Сред неизясните засега въпроси е носенето на маски или шлемове в училищата. В някои страни от ЕС например вече обявиха, че маските са задължителни при излизане в коридорите. Малките ученици ще ги свалят на чина, големите в някои държави обаче ще са длъжни да са с маски и в час.

За България в протоколите, които МОН и МЗ подготвят, също ще бъдат изброени и спецификите за:

  • носене (или не) на маски
  • как да се провеждат часове като - физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в столовата и други.

През оставащия месец до първия звънец, училищата предстои да се запасяват с подходящи дезинфектанти.

Тържествата на 15 септември и работните мерки за новата учебна година

Всяко от учебните заведения е с различна материална база, затова и изберът за организиране часовете и отдиха следва да се изготви персонално, така че да има редовно почистване и контактите между децата да са максимално ограничени. Сред обсъжданите варианти е - часовете да започват по различно време, с цел избягване сутрешното струпване на входа на учебното заведения.

“Например първи клас ще започва в 7,45 ч, 15 минути по-късно ще започне 2-и клас и т.н. Същото ще важи и за учениците от 5-и до 7-и, които също ще влязат в сградата по различно време. Графикът на учебния процес, който изготвяме, ще е на блокове по всички предмети", споделя пред “24 часа” Диян Стаматов - директор на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов”.

"Така ще има по-голяма продължителност на учебния час, но и много по-дълги междучасия. Вероятно ще се влиза и излиза от различни входове - така, както това направиха всички детски градини, възстановили работа от началото на лятото."

c