Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Феерия от цветове в най-големия розариум в България – този в Добрич

Най-големият и разнообразен розариум у нас се намира в Добрич - в парка „Св. Георги“ . В розариума, който заема площ от 2 декара, са засадени около 5400 рози от различни видове - катерливи, увивни, бордюрни, миниатюрни, чайно-хибридни и други видове рози, разказа Стоян Стоянов, който заедно с Нериман Исмаилова се грижи за розовите насаждения в парка.

Той разказа, че работата в розариума започва още от февруари месец с пролетната резитба, при която се премахват старите и слаби клонки. След това се пристъпва към торене на розите, за да могат да имат по-хубав и обилен цъфтеж. Градинарите следят внимателно за болести и неприятели по розовите насаждения, които периодично пръскат с препарати за растителна защита.

През летния сезон ежедневно преглеждат розите за прецъфтели цветове, които премахват, за да се стимулират цветята да цъфтят отново. Стоян Стоянов се чувства изключително щастлив и удовлетворен, когато хората се спират, за да им благодарят , че с труда си допринасят за красотата на розариума. Той очаква през есента да бъдат доставени и нови сортове рози, които ще направят розариума още по-богат и красив.

Розариумът е едно от любимите места през лятото на жителите и гостите на града, които го посещават, за да се насладят на феерията от цветове и неповторимия аромат на рози. 

Източник: БТА

c