Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

ЧОУ „М. Монтесори” в Добрич с противоепидемични мерки за новата учебна година

Частно ОУ „Мария Монтесори” в Добрич е готово с индикативни мерки за сигурност във връзка с Covid-19 за предстоящата учебна година. Те са изработени с подкрепата на Обществения съвет. От училището очакват Министерството на образованието и науката и отговорните институции да създадат Здравен протокол, към който да се придържат всички училища.

Ето някои от основните моменти, заложени в предвидените мерки в ЧОУ „Мария Монтесори”:

* Всички деца и родители ще влизат и пребивават на територията на сградата с маски.

* Всички учители и администрация ще носят предпазни средства – маски или шлемове.

* Планира се много от уроците да се провеждат на открито – всеки път, когато времето го позволява. /Подготвя се обособено място сред природата, където децата ще могат да учат и играят спокойно/.

* Учениците от начален и прогимназиален етап ще влизат и излизат през два различни входа. Двата потока – на учениците от начален и прогимназиален етап, няма да се смесват.

* Пред всеки вход, в класните стаи и санитарните помещения ще има необходимите средства за дезинфекция, съгласно Здравния протокол.

* Пред входовете на начален и прогимназиален етап ще има обособени места, през 2 метра, на които да изчакват деца/ родители, за да минат преглед. Същата организация ще се спазва и при взимане на учениците след приключване на учебните занятия.

* Преглед ще се извършва и на двата входа - от медицинско лице /за прогимназиален етап/ и учител /за начален етап/, който е предварително инструктиран от медицинското лице и ръководството. Двете лица, които ще преглеждат децата сутрин, ще бъдат с необходимите предпазни средства.

* Прегледите сутрин налагат препоръчителен график, с който родителите ще бъдат запознати, за да се избегне струпване.

* При подозрения, че децата не са в добро физическо здраве, от учебното заведение молят родителите да ги оставят у дома до изясняване на ситуацията. В такъв случай родителите следва да се свържат с медицинското лице на училището или класния ръководител.

* При преглед пред входа на начален или прогимназиален етап медицинското лице може да прецени детето да се върне у дома, като преди това задължително се свърже с родител. В зависимост от случая следва един от двата възможни варианта:

1. В случай, че ученик бъде оставен по преценка на родител или медицинското лице у дома, но все пак се чувства добре, може да участва в учебния процес и няма да представи медицинска бележка за отсъствие от доктор – то детето може да влезе в платформата Zoom, за да кара часовете си онлайн. /Всяка сутрин в класовете, в които има липсващо дете, ще има линк във Фейсбук групата на класа, през който ученикът ще може да се присъедини към присъствените часове/.

2. В случай, че детето е болно, не може дори онлайн да присъства в часовете, да взема участие, да пише домашни – ще трябва да представи извинителна бележка, за да бъдат извинени отсъствията.

* В случай, че дете съобщи симптоми или оплаквания на медицинското лице, то последното задължително ще се свързва с родителя, за да се избегнат недоразумения и да се изясни ситуацията.

* В случай, че детето прояви симптоми през деня – от училището ще се свързват веднага с родител и ще се спазва указаното в Здравния протокол от институциите.

* Онлайн обучението ще става през платформа Zoom. Всяка класна стая ще разполага с лаптопи и безжични устройства/ микрофони/ слушалки за учителите, за да може детето, което е онлайн в клас, да чува добре от дома си.

* За храненето ще има допълнително уточнение, като при всички положения учениците ще се хранят в ресторант, който ще се ползва само от училището.

* Консултации, родителски срещи и лични срещи с преподаватели или ръководство ще се осъществяват предимно онлайн.

c