Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

12 август - Световен ден на младежта

В днешния Международен ден на младежта Младежки център - Добрич организира дискусия на тема:  „Младежката ангажираност изразена чрез изкуството”

Инициативата е обвързана с тазгодишната тема на международния ден –„Младежката ангажираност за глобални действия”. Събитието е днес, 12 август, от 15.30 ч. в Младежкия център, зала 3. 

В България Международният ден на младежта се отбелязва официално от 2007 -ма година, но Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите, отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8-12 август 1998 г. още през следващата 1999 година. На 17 –и декември1999 г. , с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН решава 12 август да бъде обявен за Международен ден на младежта.

ООН разработва рамка с три основни цели за отбелязването на Международния ден на младежта, която включва:

  • - повишаване ангажираността и инвестирането в младежта;
  • - повишаване на младежкото участие;
  • - повишаване на междукултурното разбирателство сред младите.

Целта е да се привличе  общественото внимание върху проблемите на младите хора чрез информационни кампании в тяхна подкрепа, както и да се даде възможност те да разгърнат потенциала си и да се включат по-активно в развитието на обществото, в което живеят. На този ден  акцент се поставя върху  разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите. Предоставя се възможност идеите на младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на местно, национално и глобално ниво.

По случай Международния ден на младежта – 12 август Министерството на младежта и спорта организира концерт, като   домакин на събитието е Община Варна.

Концертът ще се проведе от 20:00 ч. на входа на морската градина в града. Специално участие ще вземат младите звезди на България Victoria, 4Magic, Pavell & Venci Venc’. 

Предвид извънредната епидемичната обстановка в страната, ММС апелира всички присъстващи да носят предпазни маски и да спазват дистанция.

c