Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

За поредна година археолози ще търсят съкровища на нос Калиакра

За 17-а поредна година започнаха археологическите разкопки на нос Калиакра. От днес екипът на доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей, е на терена, на който в две поредни години бяха открити забележителни находки.

През август 2018 година под пода на опожарена татарска къща бе открито глинено гърне със средновековно съкровище. То разкри 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. Всички скъпоценности са били укрити в края на XIV в., по време на някое от драматичните нападения над столицата на Добруджанското деспотство. Находката е най-значимата, откривана някога на Калиакра. В момента съкровището може да се види в Двореца в Балчик.

През 2019 година бе открит впечатляващ предмет - пръстен от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той бе намерен в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

„В сектора има голяма непроучена част и тепърва предстоят изненади. Разкопките са в сграда, като засега не знаем с какво предназначение е била тя. Намира се между втората и третата крепостна стена на нос Калиакра“, каза директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. Той допълни, че заедно с екипа археолози на място ще работят и 10 души, чиито заплати ще бъдат осигурени от община Каварна.

До края на тази седмица ще стане ясно мястото в Каварна, където ще бъдат експонирани пръстенът и ценностите, открити през 2019 година, каза още Георгиев. Още се уточнява какво от богатото погребение ще влезе в експозицията, но пръстенът ще бъде акцент. 

c