Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес почитаме Свети Лаврентий - закрилник на готвачите и младите хора

На 10 август почитаме Свети Лаврентий -  закрилник на готвачите, притежаващ  лечебна сила

Днес е Денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът се чества през 2005 г в България.  У нас инициативата се отбелязва с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Свети мъченик Лаврентий бил архидякон на Римската църква, пазител на църковните съкровища, живял по времето на император Валериан. В първите години на царуването си той бил милостив към християните, но подстрекаван от своя съветник Макриан, в последствие започнал жестоко да ги преследва.

В това време християнската църква имала обичай да помага на хората в нужда. Но папа Сикст бил хванат от римския управител и затворен в тъмница. Малко преди да бъде убит, той заръчал на Лаврентий да раздаде на бедните щедра помощ от парите, пазени в църквата, и да посвети  дните си в служба на ближните. Лаврентий изпълнил заръката – той посетил много християни, които се криели в пещери и подземия, носел им храна и дрехи и ги утешавал с думи на любов и вяра. Господ му помогнал да облекчи тяхното страдание, като му дал чудотворна сила – да изцелява болните като полага върху им  ръка, така и слепите проглеждали.

Но и Лаврентий също пострадал от императорския гняв. „Доброжелатели” докладвали на римския император, че уж архидякона изнесъл от църквата богатите златни съдове и други скъпоценности, които скрил някъде.  Управителят заповядал да го заловят и затворят в тъмница. На въпроса му къде са скрити съкровищата, Лаврентий поискал срок от два дни, за да ги събере и покаже.

Вместо с тях обаче, точно след два дни светецът  се явил със стотици хора - сакати и бедни  и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора, Лаврентий раздал богатството на бедните. Заради своето неподчинение, светецът бил подложен на ужасни мъчения и на 10 август през 258 година починал.

Свети Лаврентий, освен закрилник на готвачите, е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите.

Смята се, че също е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.

c