Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Берлин предупреждава да не се посещава българският Ел Аренал

Две от най-популярните парти-дестинации за немските туристи - курортен комплекс "Златни пясъци" и Варна сити, са в предупредителния списък за пътуване, на Института “Роберт Кох”. Причината – увеличеният брой на новозаразените през последната седмица.

Обичащите да са част от плажни партита и шумни купони, често пъти избират именно курортите около Варна - особено популярни сред германските туристи. За немския стандарт, там се предлага достатъчно и евтин алкохол, а силната музика от дискотеките не спира през цяла нощ.

От години "Златни пясъци" иска да догони испанския оригинал

“Златни пясъци” отдавна се опитва да застигне и замести легендарния „Балерман” на остров Майорка, отбелязват множество немски медии. „Златните” вече имат славата на „най-дългата парти миля в България” и от години насам се конкурират с испанския оригинал в Ел Аренал, където жадни за веселия германски младежи от години насам прекарваха летните си ваканции и отпуски.

Представителите на българския туристически бизнес неизменно отричат съобщенията за липса на достатъчно предпазни мерки срещу разпространението на коронавируса, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, цитирано от БГНЕС.

Но поради значителното нарастване на новите инфекции германското правителство отправи предупреждение за туристически пътувания до там.

Голям брой германските медии подчертават, че Варна е и едно от двете най-важни летища на българското Черноморие, както и това, че предупреждението засяга още областите Благоевград и Добрич. Отбелязва се и фактът, че германските туристи, заедно с руснаците и британците, са най-важната и многочислена група чуждестранни посетители на морските курорти.

Браншът: Да убедим немските туристи, че разпространението на COVID-19 във Варна и Добрич е клъстерно

Като рискови региони бяха определени и седем области в Румъния. Трите български и седемте румънски области влязоха в списъка на Института „Роберт Кох” за местата, представляващи опасност за туристите от заразяване с коронавирус. България и Румъния са две от петте страни в ЕС, за които има отправени частични предупреждения от Берлин.

Предупреждението не е забрана за пътуване

Други такива предупреждения са в сила за Люксембург, за белгийската провинция Антверпен и за три региона в Испания - Арагон, Навара и Каталуния, заедно с туристическата метрополия Барселона и плажовете по Коста Брава. Ново попълнение в списъка е австралийският щат Виктория.

Предупреждението не е забрана за пътуване, но има целта да окаже възпиращо въздействие. Положителен ефект от това е, че хората, които са имали резервации за въпросните региони, сега имат право безплатно да ги анулират. Всеки, който се връща в Германия от рисков регион, от 8 август, e длъжен да се подложи на тест за коронавирус.

От 7 август 2020 г. италианското правителство удължи прилагането с още един месец въведенеите анти-ковид мерки - до 7 септември т. г.

Остава в сила задължението за 14-дневна карантина за пътуващите до Италия, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България, Румъния и други трети страни. От ограничителните мерки са изключени екипажите на транспортни средства; пътниците, извършващи летищни трансфери, както пътуващите, в определени случаи, по работа, за които има специални разрешения на компетентните медицински власти.

Влизащите в Италия от България пътници, следва да попълнят декларация, която им се предоставя на борда на самолета или на ГКПП. Декларацията съдържа информация за адреса, на който лицето ще пребивава и ще изпълнява доброволната карантина.

В случай, че пътникът няма възможност да ползва индивидуален транспорт за придвижването си от ГКПП до мястото на пребиваване, администрацията на „Гражданска защита“ определя условията за придвижване и мястото, на което да се осъществи карантината.

От МВнР на България напомнят, че при нужда от съдействие, българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера:

  • +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: embassy@bulemb.it. 

Денонощно, сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център":

  • +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

снимка: © Alamy

c