Общество

Започнаха масови проверки на ловците

По традиция,от втората събота на месец август се открива ловният сезон за пернат дивеч у нас. Още преди изгрев слънце, хиляди ловци вече бяха по полетата в очакване на първа слука.

Предвид сложната епидемична обстановка в страната, неминуемо, началото, а и периодът докато трае целия ловен сезон, ще са белязани от наложените здравно-санитарни мерки.

  • Ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването.
  • Ловците трябва да се съобразяват и с мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

Заради сушата и високите температури. на много места в страната има действащи и ежедневно възникващи горски пожари.

С цел предотвратяване на потенциални нарушения, Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки на ловците.

„Призовавам всички ловци в стартиращия днес ловен сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина за висока отговорност и внимание при всеки ловен излет. Човешкият живот е безценен и неговото запазване трябва да е приоритет номер едно за всеки от нас. Ловният сезон стартира по време на пандемия от заболяването Ковид 19 и спазването на мерките разписани от здравния министър е от ключово значение за снижаването на здравния риск”. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, при откриването на ловния сезон.

Необходимо е всички ние да спазваме изрядна дисциплина и по отношение безопасното боравене с ловното оръжие и ловното снаряжение, призова още заместник-министърът.

„Взаимното уважение изисква спазване на дневните норми за отстрел“, подчерта още заместник-министърът, като подчерта необходимостта от зачитане на забраните за използване на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. Той посочи, че Изпълнителна агенция по горите ще следи и за изрядността на ловната документация и съобразяването с разрешените норми с цел запазване биологичния баланс на дивечовите популации и равновесието в природата.

Заместник-министърът припомни още, че при необходимост от реакция на институциите, сигнали се подават на телефон 112 или в най-близкото горско териториално поделение.

Заместник-министър Добрев пожела наслука и късмет на всички ловци, здраве на тях и семействата им и дисциплинирано и отговорно поведение по време на ловните излети, за да можем да приключим сезона без произшествия.

„Истинският ловец дава повече на природата, отколкото взима от нея”, коментира Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България. Всяка година, на териториите на горските стопанства у нас, в дивата природа се разселват над 150 000 фазани, яребици, полудиви патици и зайци.

изображението е илюстративно

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *