Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Първо шампионско злато и при мъжете за 18-годишния Валентин Андреев - феноменът от Балчик

18-годишният Валентин Андреев - балчишкият спортен феномен и абсолютен национален доминатор в дисциплината "чук", състезател от силовата школа на СКЛА "Черно Море 2005" – Балчик, напълно очаквано завоюва първата си национална титла, вече и при мъжете. Балчиклията подобри с 4 сантиметра досегашното си лично постижение, и с резултат от 67.52 м. оглави националната ранглиста. Това се случи през този уикенд /8-9 август/ - в първия ден на Националния шампионат, който се провежда на стадиона на НСА "Васил Левски" в София. 

Андреев е Олимпийски и Еврпоейски вицешампион за младежи, а това е едва второто му участие при мъжете, с по-тежкия уред - от 7.260 кг. Първата си "мъжка" победа, балчиклията постигна в началото на месеца, по време на 40-ото издание на Международния турнир "Нови звезди" в столицата.

За радост на добруджанската силова атлетика, в съботния ден /8 август/, на стълбичката на победителите в сектора се качиха най-силните "чукове" от региона. Вицешампион - с резултат 63.56 м., стана Никола Михов от СКЛА Добрич, а бронза грабна друг възпитаник на "силните" от Балчик - Даниел Файаз-Джахани - с 62.14 м.

Всъщност, надпреварата в дисциплината се превърна в своеобразен регионален турнир на добруджанските школи - в десетката на тазгодишната Национална надпревара, първите осем са състезатели от спортните клубобе на Балчик и Добрич. Четвърти се класира Живко Господинов от СКЛА "Черно море-2005", а след него и останалите му съотборници - Стоян Димитров, Никола Колев, Христо Банков, и Никола Панталеймонов от СКЛА Добрич.

източник: bgathletic.com

c