Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Днес почитаме паметта на Св. апостол Матия, заел мястото на сребролюбеца Юда

На 9 август почитаме паметта на Свети апостол Матия, заел мястото на предателя Юда.

Имен ден днес празнуват Матей, Мати, Матьо, Матия, Матея

Свети апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе. След възнесението на Иисус Христос всички апостоли се събрали в Йерусалим, очаквайки слизането на обещания Свети Дух. Тогава апостол Петър представил на 120 участници в молитвеното събрание двама от Седемдесетте Христови ученици – Йосиф и Варсава, наричан Юст, и Матия, за да допълнят чрез жребий 12-то число на апостолите след отпадането на Юда Искариотски.

Хвърленият жребии отредил Матия да се причисли към единадесетте апостоли.

След слизането на Светия Дух апостол Матия първоначално благовествувал евангелието в Йерусалим и в Юдея заедно с другите апостоли. След това заедно с апостолите Петър и Андрей ходил в Сирийска Антиохия, в кападокийския град Тиан и в Синоп. Тук бил затворен в тъмница, из която чудесно го освободил Свети апостол Андрей Първозвани. Подир това пътешествал в Амасия, Едеса, Севастия и дори ходил в Етиопия.

След дълго проповедничество по разни градове и след много и различни страдания за името Христово св. ап. Матия приел мъченическия венец в Йерусалим, като бил убит с камъни.

Днес имен ден имат Матей, Мати, Матьо, Матия, Матея

c