Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Днес България отбеляза 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Празнуваме Деня на Военноморските сили

Празникът на Военноморските сили у нас (ВМС ) се отбелязва втората  неделя  на месец август, който е последният ден от традиционната Национална седмица на морето.  Дните от седмицата, предшестващи военноморския празник, най-често се посвещават на различни морски професии – корабоплаване, корабостроене и кораборемонт, риболов, курортно дело и др.

Тази година празниците започнаха със Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили, която се проведе във Варна. Десет отбора от военни формирования на флота премериха сили и демонстрираха завидни умения в състезанията по ветроходство, гребане, теглене на въже и хвърляне на хвъргало. Различни прояви имаше още в Русе и Бургас.

По традиция, програмата в празничния 9-и август започна с военен ритуал по посрещането на министъра на отбраната на Република България и началника на отбраната на Република България на Морска гара Варна, след което тържествено бяха издигнати  флаговете на корабите от Военноморските сили на Р България. В празничния ден, на випускниците от ВВМУ„Н.Й.Вапцаров”- Варна беше присвоено първото офицерско звание.

Днес, жители и гости на Варна имаха възможност да наблюдават военни демонстрации. Вечерта, на сцена „Раковина” в морската столица, концертна програма представя Хорът на ветераните.

снимка: бТВ

Основите на военния флот на България са поставени на 12 август 1879 г., когато в 12.00 ч. на обяд четирите руски кораба „Взрив”, „Горний Студен”, „Пордим” и „Опит” издигат българското национално знаме и от тях прозвучава маршът „Шуми Марица”.

През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация.

Българският военоморски флот отбелязва своя първи празник едва през 1914 г. и то не на своя рожден ден, а на 21 ноември – датата, на която отрядът торпедоносци побеждава в морски бой турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г.

През следващите години, освен 21 ноември и Никулден се чества като морски празник. От 1944 г. и до 1956 г. датата отново се променя – чества се само Денят на съветския Военоморски флот – 31 юли.

Едва през 1956 г. с Указ на Президиума на Народното събрание № 273 и Заповед на министъра на отбраната № 33 (и двата документа от 9 август) за празник на Българския военоморски флот е определена датата на неговото създаване – 12 август, с уточнението да се чества вторият неделен ден на летния месец.

Военноморските сили защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Те осъществяват и съвместна военна-патриотична дейност и със съюзите на запасното войнство и съветите на ветераните. Военните клетви, парадите, прегледите на маршовата песен, изпращането на корабите в плаване, посещаването им от гражданството, спартакиадите, турнирите и състезанията по военно-приложни спортове са сред добрите флотски традиции.

снимка: ВМС
c