Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Рибарите по Северното черноморие ловят "циганка" и сафрид на чепаре

По Северното Черноморие вече излезе малкият паламуд, или т.н. „циганка“. Рибарите го ловят на чепарета, тъй като още е дребен – сега е само по стотина грама.

Паламудът расте много бързо, но месото му не държи много навън на слънце. То омеква бързо и се  разваля за 2-3 часа. Любителите, които го ловят на воблери /подобни са на чепаретата и са със силиконови рибки на куките, дърпат ги с лодки/, го изчистват веднага в морето, да не тръгне да се разваля. Както сега е 100 грама, за 20-30 дни паламудът стига до кило. Много бързо наддава, защото е хищник и яде много, като делфините. Той ходи с пасажите на дребните риби и лапа постоянно, разказват рибари пред Про Нюз Добрич.

На юг го ловят с мрежи фустанели, тъй като е бърза риба и изскача като делфин, когато си гони храната. Мрежите са с по-големи тапи, които остават на повърхността на водата, а надолу слизат на 20-30 метра. Не падат на дъното, защото паламудът не е дънна риба.

Първите екземпляри идват най-рано в средата на август именно под името “циганка”. В края на септември тя вече става паламуд, а в края на октомври вече е турук.

Сега любителите вадят сафрид в района на Калиакра и Русалка. Много сафрид има, изкарват по 10-15 кг на ден на човек. Риболовните кораби пък ходят за барбуна между Варна и Бяла. Още е рано за сафрида и чернокопа да се ловят на тралове, това става през септември.

Въпреки че в момента калканът е разрешен за риболов, се предпочита барбуна. За калкан се ходи много на север, за по 4-5 дена, не си струвало, ако времето е променливо, а пък и по-големи разходи…

Сафридът на пазарите сега е 10-12 лева килото, а ако го вземеш направо от морето – по 6-7 лева. На юг се задържа повече риба и през октомври-ноември риболовните кораби слизат към  Поморие и Ахтопол. Рибари обаче се оплакват, че от март досега са имали много нулеви дни, разходите им вървят, а пък работниците оредяват заради малките надници и тежкия труд в морето.

c