Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Родители от Генерал Тошево недоволни от готвената оптимизация на детските градини

Родители от Генерал Тошево потърсиха Про Нюз Добрич, за да изразят несъгласието си с предстоящата оптимизация на детските градини в града, която бе гласувана на последното заседание на Общинския съвет /ОбС/. Те са подготвили възражение, което ще бъде изпратено до областния управител, министъра за здравеопазването, министъра на образованието и науката, Сметната палата, Регионалното управление по образованието и Регионалната здравна инспекция. Към възражението ще бъде приложена подписка, подкрепена от 170 души.

Родители обясниха, че дни преди сесията – на 20 юли, е проведена среща между кмета на града Валентин Димитров, общински съветници от БСП, общински служители и колективите на ДГ „Радост“, ДГ „Пролет” и ДГ „Първи Юни” (трите детски градини на територията на Генерал Тошево). На срещата представителите на местната власт информирали ръководствата, че предстои преобразуване на учебните заведения в сферата на предучилищното образование. То предвижда в ДГ „Радост“ да се закрият подготвителните групи и учебното заведение да функционира като ясла, а ДГ „Пролет“ и ДГ „Първи юни“ да останат само с градински групи. Като мотив за преобразуването е посочен недостиг в бюджетните средства.

На 28 юли е проведена разяснителна среща между кмета, екипа му и представители на обществеността в лицето на родители и заинтересовани граждани. Според родителите тя е инициирана в следствие недоволството им и събраната от тях подписка, подкрепена от 170 души. В хода на срещата среща Валентин Димитров и присъстващите общински съветници аргументирали предложението за преобразуване на детските градини с няколко мотива. Първият мотив бил направен финансов анализ, според който Общината е на минус 55 586 лв. за предходната година, които са доплатени за фонд работна заплата на персонала. Очаквало се, заради намаления брой деца, Общината догодина да дофинансира вече с 93 571 лв. Вторият мотив бил демографската криза и намаляващият брой деца в общината, което щяло да доведе до закриване на детска градина през следващите две години. Според третия мотив в ДГ „Радост“ функционират разновъзразстови групи и предстои пенсиониране на персонал.

Родителите обясниха, че оптимизирането на детските заведения предвижда закриването на подготвителните групи в ДГ „Радост“. Децата, обучаващи се в двете разновъзрастови групи, ще бъдат разпределени по предварително изготвени правила от кмета, съвместно с родители в другите две градини. Разяснено било, че работещите учителки в подготвителни групи няма да бъдат съкратени, а ще бъдат разпределени в учебните заведения на територията на общината.

От Общината посочили също, че спестените средства в бюджета ще инвестират в осветление и изграждане на канализация на територията на града.

Родителите твърдят, че икономическият ефект от т. нар. оптимизиране е необоснован. Според тях парадоксален факт е, че оптимизацията е поради недостиг на средства, а в същото време не се планира освобождаване на кадри, а пренасочването им към други детски градини на територията на общината. Това решение не води до намаляване на средствата, категорични са родителите.

Те не са съгласни с оптимизирането в ясла на ДГ „Радост” предвид факта че е най-новата в града и сравнена с другите две детски заведения е най-просторна, има физкултурен салон и двор с площ 4 дка. Според тях, сградата е удачна за обучение на деца от подготвителните групи.

Родителите недоволстват, че се оставят квартал „Пастир“ и районът над ЖП прелеза без детска градина, предвид факта, че именно там са съсредоточени младите семейства на града. А в същото време деца от 10 месеца до 2 години ще трябва да бъдат водени от всички райони на града именно в сградата на ДГ „Радост“, чийто достъп е затруднен поради наличието на един прелез на железопътната линия за целия град, както и липсата на какъвто и да е подлез или съоръжение за преминаване на хора с колички.

Според недоволните разновъзрастовите групи не са фактор, който би накарал родителите да не запишат децата си в предучилищна група в ДГ „Радост“. Напротив, те твърдят, че при работа с деца в разновъзрастови групи по–малките много по–бързо усвояват и израстват физически и емоционално, следвайки примера на по-големите си съученици.

Според родителите сегашният момент налага забавянето на т. нар. „преструктуриране“ в ситуация на пандемия от Covid-19, като областта е водеща по брой на заболели, а препълванено на групите в детските градини ще увеличи риска за децата и техните семейства.

Про Нюз Добрич неколкократно търси за коментар кмета на Общината Валентин Димитров. До момента такъв не сме получили.  

c