Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Отпускат над 30 000 лева за консервация на западната фасада на галерията в Добрич

Одобрен е проектът за възстановителни дейности по западната фасада на сградата Художествената галерия в Добрич. Той ще се финансира по програмата на Министерството на културата „Целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности“.

Пред Про Нюз Добрич директорът на галерията Недко Недков уточни, че ще се ремонтира най-представителната част от уникалната сграда на галерията – тази откъм фонтана на пл. „Демокрация“. Предвидена е консервация на фасадата. Ще се възстановят повредени цокли, старата каменна облицовка ще бъде почистена, ще се подменят начупени плочи. Предвижда се грундиране и възстановяване на външни повърхности – колони, фризове, арки, таван, и др.

Финансирането е в размер на 30 715 лева, а дейностите ще бъдат реализирани до края на тази година. Предстоят процедурите по избор на изпълнители и сключване на договори за възлагане и извършване на ремонтните дейности.

Сградата е от малкото запазени в архитектурната памет на Добрич и е една от най-представителните в централната част на града. Художествена галерия – Добрич е от най-големите в страната и има много важно място като културен институт в североизточния регион. Тя е един от стоте национални туристически обекта, а близостта до морското крайбрежие я прави търсена за посещение забележителност от български и чуждестранни туристи. Като културен институт с идеална цел, в служба на обществото, галерията се стреми да разширява публиките си и разработва образователни програми, като работи целогодишно с деца от различни възрастови групи.

Целта на галерията е да предлага музейни услуги в безопасна и съвременна среда, което налага необходимостта от реставрационни дейности по фасадите, за да се спре по-нататъшното им увреждане и разрушаване и да се осигури безпроблемно провеждане на разнообразните културни събития, които се организират.

c