Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Международния ден на бирата

Една хубава традиция от ново време - на 7-и август да се отбелязва Международния ден на бирата

След водата и чая бирата е най-консумираната напитка в света. Според историческите данни тя се появява в средата на 10-то хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури.

Най-старата записана рецепта за производство на бира е открита в Египет. Върху папирусни свитъци от около 5 000 пр.н.е. древните египтяни първи са оставили за идното поколение етапите в процеса на варене на пивото.  Към основните съставки те са добавяли фурми, нарове и местни билки. Бирата е била използвана най-вече за религиозни церемонии. В древни времена пенливата течност понякога е била по-безопасна и качествена от питейната водата.

През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството й трябва да се използва хмел, малц и вода. И днес бирата съдържа 92 % вода, но към хмела и малца е добавен и етилов алкохол.

Идеята за създаване на Световен ден на бирата се ражда през 2007 г. в Санта Круз, Калифорния. Инициативата е на шестима американци - Джеси Авшаломов, Еван Хамилтън, Аарон Араки, Ричард Хернандез, Тейлър Бъртън и Риланд Хейл, чиято цел е да събере добри приятели на по бира, но и светът да се обедини около тази идея и всички нации да празнуват заедно, в един ден, като се отдаде дължимото на хората, заети с производството и дистрибуцията на кехлибарената течност.

От 2007 г. до 2012 г. международният ден на бирата се е празнувал на 5 август. След 2012 г. е направено проучване сред почитателите на пивото и се взема решение празникът на бирата да се чества всеки първи петък на месец август.

Намалиха на 9% ДДС - за вино, бира, екскурзии, фитнес и басейни

Защо август? – Защото това е най-подходящото време за пенливата напитка. Тя разхлажда душата в жарките летни дни.  Най-продавана през лятото е светлата бира, а тъмната е предпочитана през зимата.

А и ползите от бирата са много. Изследвания са доказали, че умерената консумация на пиво намалява опасността от мозъчни заболявания, инсулт и умствени увреждания. Малко известен факт е, че бирата съдържа витамини, които спомагат за заздравяване на костите. Освен това пивоварните дрожди (използвани при производството на бира) съдържат много хранителни вещества, които остават и в крайния продукт: магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и витамини. Поради тази причина, бирата понякога се нарича "течен хляб".

Днес е моментът да опитате непозната  бира, традиционна за други народи; да подарите на някого стекче/бутилка бира или просто да се видите с приятели на по бира.

водеща снимка: DPA/M. Balk

c