Бизнес Водещи новини - дясно Култура Туризъм

Въвеждат Национално меню за курортите в България

Предстои създаването на традиционно българско меню за хотелите и ресторантите в курортите на страната. Основната цел на проекта е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Освен въвеждането на Национално меню, в проекта е заложено и създаването на подменюта с характерни храни и напитки, за деветте туристически района на България.

Информацията бе оповестена от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, по време на среща с проф. д-р инж. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии – Пловдив. Висшето заведение е единственото на Балканите с такъв профил, който подготвя висши кадри за туризма.

Министър Николова съобщи, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша.

“Според мен е важно да се акцентира на родните храни, и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария. През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.”

Според проф. Моллов, създаването на национално меню за България би допринесло за развитието на туристическата инфраструктура и прилагане на модел за развитие на конкурентоспособен туризъм. Той допълни, че голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня, като неговите очаквания са менюто да провокира интереса на чуждестранните гости.

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите.

“Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място. Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер”, споредли проф. Моллов.

Предстои университетът да сформира екип от професионалисти, който да предложи брошура с национално меню, както и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът предложи и да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *