Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Варненският фотограф Александър Николов представя в Добрич изложбата „Вулкан“

В Художествената галерия в Добрич днес ще бъде подредена изложба, наречена „Вулкан“, дело на варненския фотограф Александър Николов.

Александър Николов е роден през 1956 във Варна. Син е на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършил е специалност „Геодезия, картография и фотограметрия“ през 1975 г. в родния си град. Дипломирал се в специалност „Фотография“ в ТПФ „Юлиус Фучик“ – София. Фотограф-художник от 1984 г. Работил за периодичния печат във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф във Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

Отличен с множество грамоти и награди, между които Първа награда за рекламна фотография от Национален конкурс в Смолян, 1986 г

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф представя портрети на художници от творческата група „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра. Снимките са правени в началото 90-те години, когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета, в които работят графици, живописци, скулптори,  приложници и изпълнители. Има две печатни бази – за дълбок и за висок печат, ателие за монументално изкуство, ателиета за керамика, промишлен дизайн и плакат, изпълнителски ателиета за дърво и метал, студио за книговезки услуги и др. В своето битие от много и талантливи художници, „Вулкан” е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода.

През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му. „Вулкан беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество” , споделя проф. Стоимен Стоилов.

c