Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Уникални златни монети за милиони евро показват в "Двореца" в Балчик

В Каменната зала на Двореца в Балчик съкровището "Татарска плячка" от крепостта Калиакра за първи път се представя пред широката публика, съобщи директорът на Националния исторически музей доцент д-р Бони Петрунова при откриването на изложбата.

Показани са общо 983 елитарни предмета - сребърни и златни монети, обеци, пръстени, катарами, апликации и други уникални експонати. Съкровището е единствено по рода си на Балканския полуостров. В културния център в Балчик то може да се види в пълния му блясък. В експозицията са включени артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на НИМ на нос Калиакра, под ръководството на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова.

Всички те са достигнали до нас в малък глинен съд, укрит под плочника на къща, построена от татарите и опожарена в края на XIV век. Собственикът ѝ така и не е успял да се върне за съдържанието на този глинен трезор, грижливо поставен под пода на къщата. Съкровището съдържа и 8 венециански златни монети, каквито досега не са откривани при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция и са още едно свидетелство за ключовата роля на добруджанската столица – Калиакра в събитията и историята на Второто българско царство.

Съкровището съдържа общо 983 предмета, които досега не са били показвани в обща експозиция. Сред артефактите са златни и сребърни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникати, посочват организаторите на изложбата. Безспорно ценни са осемте златни венециански монети, наричани "Zecchino d'Oro", или "Златни пари". Някои от тях са сечени еднократно от изключително висококачествено злато - 23.5 карата, и тежат по 3.5 грама. Разчетени са дожовете Джовани Соранцо /1312-1327 г./, Андрея Дандоло /1342-1354 г./, Лауренцо Челси /1361-1365 г./, Марко Корнер /1365-1368 г./ и Андрея Контарини /1368-1382 г./.

„Добре дошли в „Двореца“ в Балчик – място, което акумулира любов, духовност и красота“, каза при откриването директорът на културния институт Жени Михайлова. Доц. Петрунова обяви, че за първи път пред широка публика се показва откритието от 2018 година. Тя подчерта, че това е третата изложба, която НИМ открива в Двореца в Балчик, с който има много ползотворно сътрудничество.

Доц. Петрунова припомни, че тя и екипът й проучват крепостта Калиакра от  2004 г. „Да намериш нещо толкова скъпоценно, понякога е въпрос на случайност. При нас обаче това стана, благодарение на нашето търпение, упоритост и най-вече на преценката на ситуацията“, посочи ръководителят на археологическия екип. Тя разказа самата история на откриване на съкровището.

Рано сутринта на 17 август 2018 г. в крепостта Калиакра, под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в. археолози откриват малко глинено гърне, в което е съхранявано богато съкровище.

Гърнето, което екипът откри, включва общо 957 предмета. Сред тях 28 златни монети, над 873 сребърни, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато, обясни доц. Петрунова. Преброяването им отнело шест часа. Находката е най-значимата, откривана някога на Калиакра. Археолозите я нарекли “Съкровището на Али Баба”,  тъй като постоянно излизали ценни монети или накити.

Намерено е в набързо направена къща от някой, който не е уважавал факта, че е върху християнско гробище. Фактите водят на мисълта, че това е военна плячка, натрупана в кратък период от време, коментира доц. Петрунова. Събирани ценни представителни материали, вземани оттук оттам. Явно не доброволно, а награбени.

Това не е първото, а третото съкровище на Калиакра, но другите две се състоят предимно от монети. „Когато открихме гърнето също мислех, че е пълно само с монети, но когато започнахме да вадим златните накити, беше изключително приятна изненада. Най-интересното е, че в нито едно съкровище, в нито една находка не са откривани златни дукати на венецианските дожове. Това се случва за първи път в България. Имаше версии, че може да са само представителни или с тях са се разплащали само задължения и т.н.“, обясни доц. Петрунова.

Освен че са добре запазени, те представят няколко от дожовете на Венеция. Интересното е, че монетите, сечени от по-известните от тях, не са с такава стойност. Докато един от дожовете, като Андрея Контарини, който е управлявал три години, е отсякъл малко количество монети, те много рядко се намират и достигат голяма стойност на аукционите. Една от тях се оценява на 1 млн. евро. В гърнето са открити две такива монети.

Бони Петрунова представи на събитието и своята книга "Богатствата на Калиакра" с някои от най-интересните открития на историческия нос през последните години.
Изложбата ще остане в "Каменната зала" на "Двореца" до края на октомври.

c