Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Прикованият в инвалидна количка бивш готвач Чечо има нужда от още помощ

Почти месец в дарителската сметка на трудно подвижния Стефан Иванов Николов от Добрич не са постъпвали средства, с изключение на една-две суми от по 10 лева. Кампанията за подпомагане на 60-годишния Чечо – бивш професионален готвач и бивш съдружник в ресторант „Герана“, започна в края на юни.

Прикованият в инвалидна количка добричлия живее в крайно тежки условия и се нуждае от средства за основен ремонт на покрива на къщата му на ул. „Ст. Михайловски“ 12, на самата къща, както и за пристройка, където да се изгради баня. А дарителите към момента са едва двадесетина души. Събрани са около 1000 лева.

„В битов план Стефан има нужда от пералня, може би радио, както и от мобилен телефон. Ако някой иска да дари, е добре дошъл да предостави и различни дребни неща за бита. От храм „Св. Троица“ са му предоставени хранителни продукти, но в този сезон се надявам някой да дари дини и пъпеши например“, сподели пред Про Нюз Добрич Веско Стоянов – близък на болния мъж, който движи кампанията за малко по-нормален и достоен живот на Чечо. Стоянов се надява Стефан да му даде юридически права да го представлява пред институциите, за да се бори за каузата му

Благодарение на добрички адвокат Стефан вече има телевизор. Удобно широко легло е обещал негов съсед, защото той и това няма.“В битов план  закрепихме нещата, но сериозната и по-далечна цел са покривът и изграждане на баня. Трябват обаче много средства“, казва Веско Стоянов.

Във фейсбук има създадена група „Помогни на Стефан“, която се администрира от Веско Стоянов. Там той отчита свършеното за Чечо.

Стоянов обяснява, че сметката, в която постъпват даренията,  не е специално разкрита дарителска сметка. „Това е корпоративна или „фирмена”, както казват у нас, сметка на дружеството „Бош Холдинг Груп” АД. Да „конституираш” дарителска сметка в България изисква физическото присъствие на Стефан пред нотариус и банка. Изисква доста време и пари. Както разбирате, ние не разполагахме нито с едното нито с другото. Затова, в качеството си на изпълнителен директор на по-горе посоченото АД, аз поисках съдействие или по-просто казано разрешение от акционерите /собствениците в АД-то/, да ползвам тази сметка за конкретната благотворителна цел. Получих го.

Тази сметка досега не е била „активна” . Тя беше разкрита в ИнвестБанк за целите на икономически проект, който за съжаление „короновирусната” криза осуети. Нещо повече – получих и морална подкрепа от акционерите на „Бош Холдинг Груп”, но няма как да получа материална и финансова помощ от тях все още. Самото дружество практически не е упражнявало никаква икономическа активност в България, а кризата „преформатира” и намеренията и възможностите. В същност така е с всеки един от нас …

Аз, Веселин Стоянов, съм единственият , който може да оперира с тази сметка и съм получил доверието на Стефан да се боря за неговото оцеляване. Нуждая се и от вашето доверие за да успеем в това начинание. Има десетки, стотици може би по-разтърсващи драми от тази на Стефан , но аз съм непоколебим в решението си да „извадя” точно него от това унизително битуване“, е написал в социалната мрежа Стоянов.

c