Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Поредица от културни събития в „Двореца“ в Балчик през следващите дни

Богата културна програма предлага Културен център „Двореца“ в Балчик в рамките само на 4 дни.

Изложбата „Татарската плячка“ ще бъде открита в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик на 6 август. Експозицията е съвместна с Националния исторически музей и ще бъде открита от доц. д-р Бони Петрунова – директор на музея.

Съкровището от Калиакра, открито през 2018 година, съдържа 983 предмета – сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати. Изложбата ще може да се види до края на октомври.

* * *

Балетна гала представят на 7 август от 21 часа на Откритата сцена ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик и Държавна опера-Варна. Режисьор е Светлана Тоншева, главен балетмайстор – Сергей Бобров.

Почитателите на балетното изкуство ще зарадват солистите Арианна Бокки, Галина Велчева, Евгения Минкова, Илияна Славова, Марко ди Салво, Меган Рейд, Павел Кирчев, Пердита-Джейн Ламкастър, Полин Фаже, Стефани Николова. Участва балетът на Държавната опера във Варна. В програмата са включени:  Валс от „Спящата красавица”, „Адажио” от „Баядерка”, „Фанданго и Па-Дьо-Дьо” от „Дон Кихот”, „Кармен”, „Нимфи” от „Фауст”, „Половецки танци” от „Княз Игор” и други.

* * *

Васил Петров ще гостува в Балчик на 8 август. Концертът ще се състои от 20.30 часа на откритата сцена на „Двореца“. Той е част от започналото лятно турне на емблематичния джаз певец. Българският Франк Синатра ще представи новия си проект „Symphony Way”, заедно с Врачанската филхармония.

Ще звучат вечни класики от различни жанрове, откъси от мюзикъли и световни хитове, боса нова ритми, поп стандарти. Зрителите ще имат възможността да чуят музиката на Гершуин, хитовете на Франк Синатра и Бийтълс, Чарли Чаплин, Антонио Карлос Жобим, Кол Портър и други автори. На сцената заедно с Васил Петров ще са и джаз музикантите Йордан Тоновски (пиано), Кристиян Желев (ударни) и Христо Минчев (контрабас). Специален гост на концерта ще е талантливата носителка на редица престижни награди, виртуозната цигуларка Зорница Иларионова.

* * *

На 9 август от 19 часа в Каменна зала на „Двореца” в Балчик клавирно трио „Дивертименто” ще потопи зрителите в магията на валса. Грациела Панайотова – цигулка, София Радилова – виолончело и Младен Тасков – пиано, са озаглавили новата си програма „Само валс”.

Ще бъде представен вечният валс, интерпретиран в произведенията на големите композитори Й. Щраус, Ф.пКрайслер, Ф. Лехар, Ян Сибелиус, Ф. Шопен, П. И.Чайковски, А. Хачатурян, Г. Свиридов, Д. Шостакович, Л. Бърнстейн. Ще прозвучат стихове на Валери Петров, Найден Вълчев и Мария Донева, вдъхновени от танца. Концертът е със специалното участие на Милена Гюрова – сопран и актрисата Даниела Йорданова. Аранжиментите са дело на Младен Тасков. Входът е свободен.

* * *

За поредна година българската дизайнерка Милка Попова представя в Културния център най-новата си колекция от цветно декорирани дрехи и аксесоари. Произведенията на майсторката на коприната, ефирните материи и рисувания текстил могат да се видят до 15 август.

c