Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нови компютърни кабинети ще доизградят в СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич

Два нови компютърни кабинета ще бъдат доизградени в СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич, съобщават от учебното заведение. Това ще стане благодарение на спечелен проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда” на Министерството на образованието и науката. Както Про Нюз Добрич писа, Училището по изкуства е едно от петте в областта, които ще получат финансиране по проекта. 

В СУ „Свети Климент Охридски” вече функционира Център по природни науки, изграден по програма “Училища на бъдещето” на Фондация “Америка за България”. Това обуслови кандидатстването му в малката категория за финансиране - до 50 000 лв.

Веднага след уточняване договорните условия ще започне реализация на проектното предложение – доизграждането на двата компютърни кабинета в Център за дигитални създатели и прилежащи пространства (места за изява на лично творчество; презентационен кът и места за свободно общуване и релаксация), а в дългосрочен план - изграждане на цялостен ИТ център. В новите кабинети ще се осъществява трансдисциплинарно обучение чрез технологично оборудване, отговарящо на образователните изисквания на 21 век. Учениците ще продължат да развиват умения като критично мислене, работа в екип, дигитални и комуникационни умения, научна грамотност, творчество.

Екип от опитни млади специалисти, съвместно с училищното ръководство, разработи проектното предложение, с което се класира за финансиране с максимален размер.

"Нашата цел е предоставяне на качествено и отговарящо на световните тенденции образование и възпитание; мотивиране учениците за изучаване на STEM науки, включително кариерното им ориентиране и насочване към професиите на бъдещето; повишаване на образователните резултати; придобиване на система от ключови компетентности и трайни знания", посочват от учебното заведение.

c