Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Създадоха парк „Читалище” в Тервел

Своя отдавнашна идея успя да осъществи НЧ „Димитър Дончев-Доктора” в Тервел – създаде парк „Читалище”, съобщават от Общината. "Така градинката пред културната институция се превърна в център за игри, развлечения и полезни занимания за децата. Целта е да ги накараме да забравят, поне за малко, компютърните игри и телефони, да ги запознаем с нашите игри през лятото", посочват от читалището.

За вход на новия парк е изграден портал, който напомня за старите добруджански къщи. Около дърветата и на полянките са поставени пейки, изработени от дърво.

Обособени са няколко къта. Сред тях е работилница с три стана, на които могат да се тъкат черги и китеници. Поставени са маси, на които могат да се изработват различни изделия от естествени материали, служещи и за украса на парка. Всяко дете може да вложи и лично творчество.

Има кът със спортни игри, изработени също от естествени материали и игрище за футбол на малки вратички. В новия парк е изграден и кът с настолни игри - дама, морски шах, „Не се сърди човече“ и кутия с дървено домино в голям размер.

На площадката пред и около шадравана е изпъстрено с различни занимателни наземни игри, а между тях е и картата на България с изрисувани характерните носии за всяка фолклорна област. Изградена е битова чешма с бъчва и каменен улук. До нея са разположени алпинеум, ракла от дърво – „раклата на баба“ и писана каруца.

За безопасност на децата паркът е ограничен с мрежа, която е декорирана като българска шевица. Целият парк е украсен с гъбки, къщички, дървено влакче, скулптури и пана, изработени от естествени материали, в направата на които се включиха и децата от ансамбъла. За удобство на сядащите са ушити сламеници.

За осъществяване на цялата идея помощ на читалището оказаха Община Тервел, множество фирми и приятели.

c