Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Правят изключение за МБАЛ Добрич за финансиране на клинична пътека за Covid-19

Ще допуснем изключение за болницата в Добрич и ще дадем възможност за сключване на договор по клинична пътека за лечение на пациенти с Covid-19. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че пътеката ще се финансира ако болницата осигури договор – включително граждански или консултантски, с лекар със специалност инфекциозни болести, който да консултира тези пациенти. Министърът припомни, че Инфекциозно отделение в МБАЛ в Добрич бе закрито, тъй като единственият лекар инфекционист напусна и отиде да работи в психиатричната болница в Карвуна.

Припомняме, че Здравноосигурителната каса в Добрич отказа да сключи договор с МБАЛ за клинична пътека за лечение на пациенти с коронавирус именно заради липсата на лекар със специалност инфекциозни болести.

Проф. Ангелов подчерта, че пациентите с Covid-19 не е необходимо да бъдат лекувани само от инфекционисти. Той обясни, че те са най-често с т. нар. атипични пневмонии, които се лекуват от лекари интернисти със специалност вътрешни болести, пулмология. В почти всички болници в страната имат структури по вътрешни болести, допълни министърът.

c