Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич: Най-възможната причина за задушливата миризма в града е сметището в Богдан

„Най-възможната причина за задушливата миризма в Добрич е сметището“, заяви в предаването „Тази сутрин“ на бТВ кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той посочи, че депото е с големина над 100 декара и е извадено от експлоатация през 2015 година. Оттогава общината е подавала три пъти проекта си за рекултивация на сметището в МОСВ, но досега без резултат.

Общината: Сметището в Богдан не е причина за димната завеса в Добрич

„Към момента установяваме дали пожарът е умишлен. С Пожарната и РИОСВ сме реагирали моментално и в първите дни сме потушили пожара. В момента извозваме пръст, като през следващите няколко дни очакваме цялото депо да бъде запръстено. До момента сме извозили над 1600 кубика пръст, това са 85 камиона. Със сигурност тази седмица цялото депо ще бъде запръстено, остава най-трудната част – южният скат“, заяви кметът.

Инж. Керванов: До края на утрешния ден ситуацията на сметището в Богдан ще бъде овладяна

Пожарът на депото в с. Богдан е овладян, подозират човешка намеса

Сметището в Богдан пламна на 19 юли и оттогава в Добрич се стеле остра задушлива миризма през нощта и в ранните сутрешни часове.  В социалните мрежи хората питат как така мирисът се усеща само нощем и в делничните дни. Тезата на общината до вчера беше, че не сметището е причината за обгазяването на града. Представители на общината и РИОСВ извършиха няколко проверки, но друг източник на замърсяването не бе идентифициран.

РИОСВ: Въздухът в Добрич не е замърсен от дима от сметището в Богдан

РИОСВ: Димните газове от сметището в Богдан се насочват към Добрич

снимка - кадър бТВ

c