Балчик Туризъм

Община Балчик е сред финалистите за Черноморски Оскар

Община Балчик е един от финалистите за „Черноморските Оскари”, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат наградени на официална церемония на 21 август. Шестото издание на Черноморските Оскари ще е с международно участие – ще бъдат номинирани компании от целия Черноморски регион. 

Община Балчик е разположена на земя, белязана от културата, етносите и религиите на седем цивилизации, припомнят от ВИП Комюникейшън. Балчик е един от най-древните европейски градове. Създаден е преди повече от 2600 години от йонийски колонисти върху руините на много по-ранно селище, известно с името Круни. Сведения за историята на града са получени от множеството находки, намиращи се в Историческия музей в Балчик. В залите на музея са представени находки от открития елинистически храм на Понтийската майка на боговете. Храмът е единствен по рода си на Балканите, както с уникалните си размери, така и с големия брой епиграфски паметници и скулптурни и релефни изображения на богове, сред които се откроява величествената храмова статуя на Кибела.

В близост до Белия град се намират природни забележителности като природен резерват “Балтата”, калолечебния курорт “Тузла”. Ваканционното селище „Албена“ е пример за съчетаване на чудесни условия за семейна почивка, спорт и екологична зелена среда. Село Кранево е привлекателно с широката си плажна ивица, многобройната си леглова база и разнообразни форми на туризъм – спа, рекреативен, спортен, детски, фестивален, семеен. Двете голф игрища на територията на общината – Блек Сий Рама и Лайтхаус са сред най-красивите терени в Европа, привличащи почитатели на аристократичната игра от цял свят.

Най-известната забележителност в Белия град е Архитектурно-парков комплекс “Двореца” – бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария де Единбург. В границата на резиденцията е разположена и Ботаническата градина – друга известна забележителност на града. В комплекса могат да се разгледат християнски, ориенталски, мюсюлмански, тракийски и римски символи. Ботаническата градина включва удивителна колекция от кактуси, екзотични растения – каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия. Растителните видове в градините на „Двореца” са над 3000 вида.

Крайбрежната алея на Балчик е отправна точка за разходка на всички пристигащи в града туристи. Многобройните ресторанти край нея предлагат разнообразни специалитети от традиционната и световна кухня. Изцяло обновената алея е и място за разходка с велосипед, който може да се наеме от изградената байк система в региона.  Ежегодно градът е домакин на поредица от културни събития, включващи фестивали, художествени пленери, концерти и други. Това бе повод градът да получи званието „Фестивален град на Балканите“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *