Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Близо 140 милиона лева европейски пари са влезли в област Добрич от 2014 година до сега

От началото на програмния период на ЕС 2014-2020 година, до края на месец юли 2020 година по Оперативните програми (без Програма за развитие на селските райони) са сключени 204 договора за 232,8 милиона лева. Безвъзмездната финансова помощ (БФП) възлиза на 188,3 милиона лева, а реално изплатените суми са 139,4 милиона лева, или близо 60%, съобщават от Областния информационен център.

В процес на изпълнение са 120 договора, от които 73 са подписани през тази година за 21,5 милиона лева БФП. Местни фирми и неправителствени организации изпълняват 82 проекта на стойност 23,6 милиона лева, а 38 общински проекта за 125,3 милиона лева безвъзмездна помощ са в процес на реализация. 

По Оперативна програма „Региони в растеж“ община град Добрич и община Генерал Тошево имат сключени общо 16 договора за 34,6 милиона, като 9 са в процес на изпълнение.  Към момента Община град Добрич изпълнява шест проекта за 24,4 милиона, като два са подписани през тази година – за реконструкция на общинска сграда за приют за бездомни лица и семейства и за внедряване на интелигентна  транспортна система за управление на трафика, реконструкция на 30 спирки и бул. „Добричка епопея“ и закупуване на 4 електробуса. Двата проекта са на стойност 8,4 милиона лева.

По същата програма Община Генерал Тошево е договорила над 6,5 милиона лева за повишаване на енергийната ефективност на 21 обществени и жилищни сгради. В средата на април т.г. приключи енергийното обновяване на сградите на Районния съд, Районното управление „Гранична полиция“ и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Предстои да бъдат въведени мерки по енергийна ефективност на Дирекция „Социално подпомагане“ и още пет жилищни сгради.

Над 15,8 милиона лева европейско подпомагане е договорил местният бизнес по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. В процес на изпълнение са 62 проекта, по които ще бъдат вложени 5,89 милиона за подобряване на производствения капацитет, повишаване на конкурентоспособността на фирмите, както и засилване на експортния им потенциал. Само от началото на годината са подписани 58 договора за 3,33 милиона. От тях 50 проекта на стойност 418 501 лева са одобрени по  процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.

Общо осем проекта за 2,5 милиона лева са подкрепени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В процес на изпълнение са три проекта за социална, образователна и професионална интеграция на малцинствените групи.

От началото на програмния период, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е финансирала 60 проекта за 15,1 милиона, като от тях 27 проекта се изпълняват в момента. В цялата област се предоставят патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, като общините Генерал Тошево, град Добрич, Добричка, Крушари и Тервел са с допълнителни споразумения за 940 289 лева по процедура “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”. Чрез нея над 540 възрастни хора с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, лица под карантина и самотни родители допълнително се подпомагат чрез доставка на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, закупени с техни средства.  През юни месец т.г. Община град Добрич стартира социалната услуга „Наблюдавано жилище“ за младежи без увреждания, които нямат все още възможност за пълна самостоятелност поради липса на доходи и заетост.

Оперативна програма „Околна среда“ е подкрепила пет проекта за над 92 милиона лева.  С над 7 милиона Програмата за морско дело и рибарство финансира изпълнението на 20 проекта, като през 2020 г. са одобрени четири нови за повишаване на безопасността на работа на плавателен съд, оборудване и модернизиране на предприятие за аквакултури, изграждане на зона за спорт, отдих и свободно време на рибарската общност в Балчик и изграждане на морски клуб в рибарско селище Кария, община Шабла.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *