Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

На 2 август празнуват железничарите

Българските железничари отбелязват своя професионален празник на 2 август

Професионалният празник на работещите в системата на българския железопътен транспорт се отбелязва през първия неделен ден на месец август, а официално се празнува от 1950 г.

През 1885 г. Народното събрание приема Закон за железниците, според който държавата изцяло поема строителството и експлоатацията на железопътната мрежа в България. Създава се системата на Българските държавни железници.

Първата жп линия Цариброд - София - Белово, изцяло проектирана и построена от български инженери и проектанти, е открита през 1888 г. Същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна от английска компания на братя Баркли, построена 22 години по-рано и започва нейната експлоатация. Първоначалната идея е линията да подобри транспорта и комуникациите в Османската империя и да бъде включена в международния жп път, свързващ Лондон и Цариград. Това така и не се случва поради лошото изпълнение на пътя. Въпреки това, жп линията е включена в трасето Париж-Цариград, а между 1883 и 1885 по линията Русе-Варна минава и прочутият „Ориент експрес”. С двете железопътни линии се учредяват Българските държавни железници.

Историята на българската железница има своите добри и трудни времена, много предизвикателства  - някой преодолени, други – все още не. Но най-важният капитал, който БДЖ има са хората, отдали се на работата си. Независимо от трудностите и проблемите всеки достоен железничар е отдал своят личен принос и усилия за развитието на железницата като надежден, удобен и екологичен транспорт на пътници и товари.

c