Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Младоженци отлагат сватбите за 2021 година - как оцелява една сватбена агенция?

„Има доста голям отлив от провеждането на сватбени тържества. Двойките обаче не се отказват от нашите услуги, а се записват направо за 2021 година“, сподели за Про Нюз Добрич Недко Недков от Сватбена агенция „Стилеза“.

„През месеците май и юни всичко беше затворено и понеже една сватба не се планира от днес за утре, повечето от клиентите ни изявиха желание да си отложат тържествата. Знаете, влизаха забрани, после падаха, не се знаеше какво ще се случи. Това много влияе на хората, които планират сериозни събития, и повечето решиха, че е по-добре да се запишат за догодина. Аз лично не знам какво да си мисля, защото няма гаранция, че следващата година няма да е същото“, изрази опасенията си Недков.

„Когато местиш датата, започваш да се съобразяваш и с други проблеми – дали е свободен ресторантът, фотографът, видеооператорът. Хубаво е, че никой не казва: „Върнете ми капарото!“ Всички имаме интерес да се случат събитията. Трудно се напасват нещата, но има начини“, казва експертът по организация на тържества.

В агенцията имало записана двойка за 08.08.2020 – дата, която се смята за специална заради еднаквите цифри. Били българи, които живеят в Германия, но се отказали, следейки събитията с коронавируса. Как да дойдеш на сватба в България – карантината не е най-романтичното преживяване! Хората се надявали догодина да има повече спокойствие.

„Положението на фирми като нашата е тежко, защото сме лишени от приходите си, а разходите си вървят. По едно време си мислехме, че можем да разчитаме на малки събития в Добрич - рождени дни и кръщенета, макар че основната ни дейност са сватбите. Тогава обаче ресторантите бяха затворени. Ти клиентите ги имаш, а няма къде да празнуват! Всички страдат в такова време, всички първо режат от рекламния бюджет, от работната ръка, от издръжка на офиси“, споделя Недко Недков.

През месеците май, юни и юли агенцията не е организирала почти нищо. Сега имат надежда за няколко събития през август и септември, ако, разбира се, нещата с пандемията не се влошат.

„Правихме сватба на 20 юни, на двойка българи, върнали се от Англия. Бяха изкарали карантина, на 15-ия ден дойдоха при нас. Имаше около 10 дни до сватбата – за толкова дни успяхме да организираме декорацията, за която имахме ангажимент. Тържеството беше на открита тераса, имаше разстояние между масите, гостите бяха около 60, като спазихме мярката за запълняемост. Направихме маски с надпис „Сватбена пандемия“, с имената на младоженците и датата на сватбата и всеки гост получи такава маска“, разказа Недко Недков. 

c