Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Земеделец от Добрич: Етеричното масло от безсмъртниче е изключително ценно, но пазарът му в България не е развит

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста скъпо. Известни са около 500 вида в рода на безмъртничетата.

Християн Христов е добричлия, който от три години отглежда безсмъртниче в нива от 11 декара. Има и лавадулов масив. „Всичко стана много случайно с безсмъртничето. По принцип масово се говореше за лавандула, но преди три години един приятел ми каза, че има разсад жълт смил от човек, който се отказва от него. Аз четох за билката една нощ, запалих се и на другия ден реших да взема разсада. Започнах начинанието до известна степен със страх, нямах уговорен пазар, просто реших да видя какво ще излезе“, разказа пред Про Нюз Добрич Християн.

Това става през 2018 година. В област Добрич тогава безсмъртничето станало хит, земеделци поръчвали разсади от Хърватия, от Сърбия. „Много стръкове се продадоха и много се засади. Но след първоначалната еуфория – както се случи с маточината например, много хора се отказаха и изораха масивите си. Останаха единици, може би десетина човека, защото е много трудна търговията на това масло, а пазарът в България не е развит. Търговците предпочитат оборотни продукти и бързи печалби“, споделя Христов и добавя: „Още се учим, наблюдаваме, изследваме, няма учебник за това нещо. Много са грижите, докато се създаде растението, да се прихване, да не го оставиш да се затреви. Има един откос, обикновено през юли.“

Добивите са според сорта, но по принцип от един тон зелена маса трябва да излезе около 800 грама етерично масло. Сортът на Християн е селектиран френски сорт, като от декар се добива около 1 тон растителна маса. При сушава година, като тази, добивите са по-ниски.

Цветът на етеричното масло варира от червеникав, през кехлибарен до жълт, в зависимост от начина на изваряване. Цената му е средно 500-600 евро за килограм, според показателите и качеството. Като цяло маслото от безсмъртниче е скъп продукт, като цената може да достигне и 3000 евро.

Ценната течност притежава топъл, земен аромат с екзотични и леко пикантни нотки, подобни на къри. Използва се като базова нотка в парфюмерията. Комбинира добре с аромати на лавандула, лайка, сандалово дърво, роза, бензое. Тонизира нервната система, балансира емоциите, помага за по-бързо възстановяване при симптоми на изтощение.

Присъства в скъпата козметика, в продуктите за лице, защото има репродуктивни свойства и подмладява. С помощта на този вид масло се изглаждат бръчките и се изравнява тенът на лицето. Възстановява се раздразнената от слънцето кожа, успокояват се възпаления. Подобрява се общото състояние на кожата, като маслото я прави стегната, гладка и сияйна и я предпазва от преждевременно стареене. Ползва се в ароматерапията, при масажи и за освежаване на въздуха в помещения.

c