Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

На 1 август празнуват носещите името на здравето

На 1 август имен ден празнуват Макавей, Здравко и Здравка

Църквата днес почита седемте братя мъченици Макавеи. В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни. Според народните вярвания, всеки ден от 1-ви до 12-ти август определя какви ще са следващите 12 месеца, смятано от септември нататък. Каквото е времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

По традиция първият Макавей се тачи и почита главно от жените, за да няма болести и рани. В Македонския край по време на Макавеите или „Чуруците”. жените не перат и не къпят децата си, защото всичко„ чуртисвало” (изгнивало).

В района на Родопите пък първият Макавей се назовава  „ус” или „устина”. И тук важи забраната за всякакъв вид домакинска работа - не се преде, тъче, шие, за да не нападнат вълци и мечки стадата на овчарите. В Странджаския край този празник с нарича „Протоягус”.

На този ден в района на Етрополе всички зетьове отиват на гости при тъста си. Носят дарове и целуват ръка (затова някъде наричат празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. След обяда най- възрастният зет вема един тулум - одрана като торба животинска кожа, в която държат сирене, масло, катран -  и започва да тича из хармана да гони и удря с него баджанаците си. Този интересен и забавeн обичай е придружен с с много смях и веселие. Обредът се прави за здрaвето на добитъка - крави, овце, коне-кобили, за да бъдат те плодовити.

Всички тези обреди са свързани с цикличността на сезоните и отиващото си лято. То  е тип магия – щом нещо се случва през определени периоди, то ще се случи и през цялата година. Ходенето на гости, уважението и почитта към възрастните роднини се смята за благоприятен знак за идващите месеци.

От Макавей започват Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.

c