Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

99 процента от случаите на Covid-19 в областта са в град Добрич

Много голяма част от заболелите от Covid-19 в област Добрич, почти 99 процента, са в град Добрич. Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че се наблюдава подем в заболяемостта и причините за това са две.

„Едната е, че доброто време и слънцето провокираха хората да помислят, че Covid-19 ще отстъпи. Забелязваме, че значителна част от населението започва да не спазва мерките”, каза д-р Ангелова. Допълни, че е неприятно е да се носят маски лятно време, жега е, тежко е и трудно се диша, но помоли където се събират големи групи хора, дори и навън, да се носят маски. Втората причина за подем на заболелите, според директора на РЗИ, е, че не всички от организираните колективи са наясно все още с мерките.

Заболяването освен клъстерно - организирано, в колективи, се разпространява вече и дифузно, което е изключително трудно за овладяване, посочи д-р Ангелова. Тя обясни, че според българското законодателство когато в един колектив има повече от двама с едно заболяване се счита за епидемичен взрив. В четири от петте колектива, за които Про Нюз Добрич писа, че има взрив на Covid-19, са заразени по-малко от петима души. В петия обаче почти 50 процента от персонала е с положителни проби за коронавирус. Този обект е преустановил почти изцяло дейността си, каза д-р Ангелова. „Това е по решение на ръководството на предприятието и аз адмирирам това решение, защото мисля, че мярката е правилна”, допълни тя.

Зам.-областният управител Красимир Николов благодари на всички, които са на първа линия в борбата с коронавируса, както и на работещите в болницата, които много дни не са почивали.

c