Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

1 728 карантинирани са проверени за седмица в Добрич

Само за една седмица - от 17 до 24 юли, съвместно с Първо районно управление на МВР и Общинска полиция Община Добрич е извършила 1 728 проверки на поставени под карантина лица. Това съобщи на брифинг кметът на Добрич Йордан Йорданов. При карантинираните не са констатирани нарушения. 55 проверки са извършени в игрални зали, търговски обекти, обществен транспорт. Целта им е да се установи дали се носят лични предпазни средства - маски, дали има поставени дезинфектанти, обясни кметът. Изготвени са 20 предупредителни протокола, съставени са два акта по Закона за здравето.

От началото на пандемията Община Добрич е дезинфекцирала 47 адреса, от които 32 входа на жилищни блокове и 15 къщи. По два пъти на ден продължава да се прави дезинфекция на всички общински звена.

„Нашите служители са снабдени с дезинфектанти и маски. Продължаваме със строгия пропускателен режим на общинските сгради, в това число детски ясли и градини”, каза още Йорданов.

Градоначалникът съобщи, че се подготвя писмо до новия министър на здравеопазването. С него той ще бъде запознат със ситуацията, която се получава в условията на пандемия в Община Добрич.

Дифузното разпространение на Covid-19 е най-трудното за овладяване, най-тежкият сценарий, посочи кметът. Той припомни, че е издал заповед за максимално затягане на контрола по заповедта на министъра относно носенето на маски на закрито, дезинфекция, спазване на необходимото отстояние. „Към този момент не сме прибегнали към най-тежките мерки и за момента не възнамеряваме да предприемаме такива, като затваряне на градове, места и т. н. Надяваме се, че всички ние, като граждани на този град и тази област, ще спазим всички необходими мерки”, каза Йордан Йорданов.

c