Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Занаятчии от Добрич могат да участват в международен онлайн фестивал

Покана за участие в международен онлайн фестивал на народните художествени занаяти „Секреты мастеров“ (Тайните на майсторите) получи Община Добрич, информират от администрацията. Той се провежда ежегодно от 2013 г. в побратимения на Добрич град Нижни Новгород (Русия). Във фестивала участват занаятчии от Нижегородската област, регионите на Русия, градовете-побратими и партньори на Нижни Новгород.

През 2020 г., във връзка с обявения режим на ограничителни мерки в условията на пандемията COVID-19, организаторите решават да проведат мероприятието в онлайн формат. Той предполага качването на информация за занаятчиите и техните стоки на сайта на проявата - http://секретымастеров.рф

Фестивалът ще се проведе на 5 и 6 септември. Броят на участниците е неограничен. За участие е необходимо желаещите да попълнят анкета. Администрацията на Нижни Новгород ще окаже съдействие за регистрацията на чуждестранните участници на сайта на фестивала.

В рамките на международната проява се планира провеждане на творчески конкурс на произведения сред участниците на проявата. По време на този конкурс ще бъдат избрани най-добрите произведения в три номинации: „Туристически сувенир „Нижни Новгород“, „Занаятът в интериора“, „Любима играчка“. Заявки за участие в конкурса се приемат от 16 юли до 31 август.

По време на фестивала ще се провеждат мастър-клас демонстрации на занаятчиите, което предполага създаване на видеоклип с разказ за майстора-занаятчия, за занаята му, за неговата история и записан мастър-клас, който ще се транслира на платформата YouTube, на сайта на фестивала и в социалните мрежи. Повече информация за условията и изискванията за участие във фестивала и конкурса, както и за съдействие за регистрация, желаещите могат да получат в Община град Добрич на тел. 058 600416.

c