Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Официално: ДДС от 9% и за вино, бира, екскурзии, фитнес и басейни

Парламентът намали данъка върху добавената стойност (ДДС) от 20 на 9 % - за вино, бира, туроператори, екскурзиите със случаен превоз, фитнес услугите и басейновите услуги. Това стана ясно след приети днес на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

Промяната трябва да влезе в сила от 1 август т.г. и да остане да действа до края на 2021 г. По този начин и алкохолните напитки, предлагани в ресторанти или при кетъринг услуги, ще бъдат с нов - по-нисък налог.

Промяна в налога има и за комисионната, която туроператорите и турагенциите вземат - тя също ще се облага с 9% ДДС. В този параграф са включени и организираните екскурзии чрез случаен превоз. До момента случайният превоз се облагаше с единната ставка от 20%. От 1 август, независимо дали е част от туристическата услуга, той също ще има налог от 9%. До края на 2020 година, туроператорите ще имат възможност да компенсират с ваучери неосъществените за неосъществените пътувания или да връщат предварително депозирани суми.

В тази група са включени и бизнесите, които предоставят услуги за използване на спортни съоръжения - фитнеси, футболни игрища, басейни и др.

Днес също бе прието - Общините да имат възможност да освобождават от такса "смет" фирмите, преустановили дейност заради пандемията.

Припомняме, че от 1 юли т.г., на 9% бе променена данъчната ставка и за ресторантьорите, книгоиздателите и търговците на бебешки стоки.

снимка: stonefiregrill.com

c