Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кой обгазява Добрич?

Ранните утринни часове не са особено приятни за гражданите на Добрич от около 10 дни насам. Ранобудните добричлии усещат във времето 5.00 – 7.00 часа неприятна миризма. Тази сутрин това се случи отново.

В социалната мрежа рано днес хора коментираха, че са усетили неприятен и доста силен мирис. Предполагат, че става въпрос за изгаряне на отпадъци от лавандула. В същото време жители на село Богдан информираха Про Нюз Добрич, че сметището до селото, което пламна на 19 юли, все още дими. Запръстяването му започна миналата седмица, но е засипана малка част от територията, където вече няма пушек. В останалата по-голяма част от депото обаче дименето продължава.

Припомняме, че на 23 юли служители на РИОСВ – Варна направиха проверка по сигнали за обгазяване на Добрич и не установиха източник. По повод на пожара в сметището, от Инспекцията разпоредиха на кмета на Добрич незабавно да се потушат огнищата на тлеене. В същото време от общината коментираха, че замерване на РИОСВ на място не е дало отклонение от нормите за въздуха.

РИОСВ не установи горене на отпадъци след два сигнала за мръсен въздух в Добрич

Много от жителите на Добрич не вярват, че обгазяването идва от сметището, а от място, където се гори боклук. В града бе дислоцирана и мобилната станция на РИОСВ. Резултатите от нея ще бъдат обработени утре - 31 юли, информираха оттам.

РИОСВ разпореди на кмета незабавно да се потушат огнищата на тлеене на сметището край Добрич

Про Нюз Добрич днес отправи поредно запитване до РИОСВ с молба да ни информират за направените проверки, констатираните резултати и направените предписания.

Очакваме и официалната позиция на Община Добрич за това направени ли са проверки на обекти в Добрич, които биха могли да изгарят отпадъци и какви са резултатите.

c