Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Няма да има ограничения за износа на пшеница, зърненият баланс на страната е осигурен

Ограничения за износа на пшеница категорично няма да се налагат, заяви в Добрич Николай Маринов – директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ. Той бе гост при откриването на 28-ото изложение „Селското стопанство и всичко за него“.

Той посочи, че от ограничения няма нужда, тъй като в силозите има достатъчно пшеница, включително и от миналата година, която да осигури един добър зърнен баланс за страната и да не може да се коментира повишение цената на хляба.

По думите му добивът в страната ще бъде над 5 милиона тона и няма да се сбъднат прогнозите на браншови съюзи за 4 милиона тона. „Хубавото е това, че добивите в България се стабилизираха, освен тези в регион Добрич,  около Ген. Тошево, и в Бургаско, където са най-ниските добиви в страната. В Плевен, Ст.Загора, Монтана, Видин, Враца, Хасково, Пловдив добивите достигат до 800-850 кг/дка, докато в Добрич средно бяха 178 кг/дка и само на места до 350 кг/дка. Жътвата още не приключила в цялата страна, има неожънати полета в Софийско и Пернишко, а там се очертават сериозни добиви“, коментира Маринов.

В момента при сделките с пшеница цената леко се вдига, вече е 330 лв/тон, като е започнала от 270-280 лв/тон. Цените са на нивата на миналогодишните.

Има интерес за износ на пшеница и в момента от Варна и Бургас се товарят кораби със зърно.  Обикновено България изнася около 3 милиона тона зърно, около 1,8 милиона остават да гарантират зърнения баланс на страната, допълни Маринов. 

c