Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нелегални виетнамци са открити в тайник на товарна кола на ГКПП-Кардам

Двама виетнамски граждани са заловени на ГКПП-Кардам при опит да напуснат страната, научи Про Нюз Добрич. Открити са в тайник на товарен автомобил с полска регистрация, съобщи районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.

Товарният автомобил се е явил на ГКПП-Кардам за излизане от страната в 5 часа на 28 юли. Влязъл е в България предния ден в 23.46 часа през Дунав мост, Русе. Поради невъзможност да бъде извършена пълна физическа проверка на превозното средство заради спецификата на товара и възникнали съмнения в граничните полицаи е извършена проверка с т. нар. система "Туптящо сърце". При нея в тайник на колата били отчетени двата пулса на виатнемските граждани, които били скрити там. Превеждал ги е румънски гражданин от молдовски произход.

Образувани са две досъдебни производства. Едното е срещу румънеца - за трафик на хора по чл. 280, ал. 2 от Наказателния кодекс /НК/. Срещу виетнамците е за незаконно преминаване на границата по чл. 279 от НК. Тримата са задържани. В съда са внесени искания за постоянна мярка задържане под стража, ще бъдат разгледани в рамките на до 72 часа.

c