Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МЗХГ: Селскостопанският панаир в Добрич извоюва авторитет през годините с представянето на сериозни изложители

През новия програмен период България ще има достъп до над 7 милиарда евро по новата Обща селскостопанска политика

„Определено можем да отбележим, че добричкото изложение извоюва авторитет през годините с представянето на сериозни изложители, които показват възможностите за инвестиране в българския аграрен отрасъл. Тук могат да се видят новости, очертаващи рамката на модерното земеделие у нас“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от министъра на земеделието Десислава Танева до участниците в 28-ото изложение „Селското стопанство и всичко за него“.

Панаирът бе открит днес в Спортен комплекс „Простор“ в Добрич и ще приема посетители до 1 август. На откриването присъстваха  Николай Маринов – директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ, председателят на ОбС на Добрич Мая Димитрова, секретарят на Община град Добрич Калина Георгиева, Галин Господинов – председател на комисията по промишленост и земеделие в Общинския съвет, директорът на ОД „Земеделие“ Десислава Иванова, Виолета Вълчева – директор на ОД „Земеделие“ – Шумен. Изпълнителният директор на „Добрички панаир“ АД – организатор на форума, Звезделина Иванова пожела успех на изложителите и посочи, че събитието е факт въпреки трудностите, свързани с пандемията от коронавирус.

„В рамката на новата Обща селскостопанска политика за програмния период 2021 – 2027 г. България ще има достъп до над 7 милиарда евро, над 5 от които са преки плащания за земеделските производители и над 2 милиарда евро за развитие на селските райони“, се казва още в поздравителния адрес на министър Танева.

В него е посочено, че за Програмата за развитие на селските райони са предвидени повече от 85 милиарда евро на ниво ЕС. Очаква се предвиденият финансов ресурс да позволи повишаване на средствата за развитие на селските райони за България с 250 милиона, или 10% повече в сравнение с първоначалното предложение на ЕК от 2018 година. Пакетът за многогодишна финансова рамка предстои да бъде представен за съгласуване в Европейския парламент.

c