Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ДЗИ с три препоръки към земеделците за отглеждането на пшеница

Традиционно на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ Добруджанският земеделски институт /ДЗИ/ предлага сортове зърнено-житни култури - обикновена зимна пшеница, мека пшеница, тритикале и ечемик. Това са 10 сорта обикновена пшеница, 3 сорта твърда пшеница, 5 сорта тритикале и 2 сорта ечемик.

От сортовете мека пшеница три са от първа група, останалите са средни пшеници – тези, които са за производството на хляб, коментира селекционерът проф. Иван Киряков.

Най-търсени са сортовете Енола и Косара. Добри резултати има от новите сортове Жана и Фани, те тепърва ще излизат на полето. Резултатите тази година от полетата на ДЗИ  са изненадващо добри, въпреки лошите метеорологични условия  - има сортове с добив до 800 кг/дка. Добрите ни добиви се дължат на правилната ни технология , която е съобразена с изискванията на сорта, посочи проф. Киряков.

По думите му тази година е много добра за изводи. ДЗИ дава три препоръки. Първата е, че трябва земеделските стопани, при определяне на сортовата си структура, да разпределят риска. В момента те имат възможност да избират сортове от няколко държави, както и родни. Добре е освен на високопродуктивни сортове да се залага и на българската селекция, защото тя има нужната студоустойчивост и сухоустойчивост и резултатите от тази година го показват.

Втората препоръка - технологиите трябва да бъдат нагодени не към отглеждане на пшеница, а към отглеждане на сорта. „Всеки сорт си има особености – нашите имат една технология на отглеждане, западните – друга. Става въпрос да се преценява каква сеитбена норма да използват земеделците и преди всичко да внимават при торенето и подхранването през пролетта“, каза Киряков.

Третата препоръка е да се ползват публикуваните от БАБХ прагове на икономическа вредност, които могат да снижат значително себестойността на продукцията. В праговете се казва в коя фенофаза какви болести и какви неприятели трябва да се наблюдават и при какво количество на нападение трябва да се прилагат съответните продукти за растителна защита.

c