Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

29 юли е Международен ден на тигъра

Идеята да бъде проведена среща на високо равнище, на която да се обсъдят мерките за опазването на тигрите е на президента на Световната банка Робърт Зелик от 2008 г.

Правителства на 13 държави, в които има запазени популации на тигри, се събират през ноември 2010 г. в Санкт Петербург и провеждат първата си среща на високо равнище, която е посветена на най-едрите хищници от семейство Котки.  На нея те единодушно заявяват желанието си да опазят и удвоят броя на красивите хищници до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар.

Денят се отбелязва за първи път през 2011 г. Целта е да се привлече общественото внимание към проблемите, свързани с изчезването и защитата на тези животни. Световният фонд за дивата природа (WWF) приема предизвикателството да опази тигрите в Азия и да удвои броя им

Най-големият враг на тигрите са бракониерите. Друг фактор за намалената им популация е изсичането на горите. През последните 100 г. 93% от естествените им местообитания са изгубени, порадиизграждането на пътища и промишлени комплекси, които нарушават естествения хабитат на тигрите.

В много региони тези хищници са напълно изчезнали - в Закавказието, Средна Азия, на индонезийските острови Бали и Ява.В началото на ХХ в. на Земята е имало около 100 000 тигъра, според информация на  WWF, докато в наши дни са останали по-малко от 4000. 

От деветте известни подвида са останали само пет и те са обявени за застрашени - амурският, бенгалският, индокитайският, суматранският и малайският тигър.

Добра новина е, че популацията на амурските тигри нараства. Изследване, проведено през 2015 г. показва, че броят им се е увеличил с около 90 екземпляра. Според пресслужбата на Министерството на околната среда в Русия, днес там  живеят до 540 амурски тигри, а  през 2005 г. те са били 450. Съгласно действащото законодателството на Русия, за убийството на този хищник наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 до 7 години, с глоба в размер до 2 млн. рубли.


В Непал и Индия тигрите в дивата природа са истинска атракция, която привлича туристи от цял свят към националните паркове и резервати.

Освен в Русия, Индия и Непал тигри има в Бангладеш, Бутан, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Китай, Лаос, Малайзия и Тайланд.

c