Водещи новини Здраве

171 души са заболели от Covid-19 в Добрич за по-малко от месец

Работно заседание проведе днес в дигитална среда част от състава на създадения със заповед на областния управител Областен координационен щаб /ОКЩ/ във връзка с възникналата епидемия от COVID-19. В рамките на работната среща, инициирана от Красимир Николов – заместник областен управител, изпълняващ длъжността областен управител съгласно заповед от 23 юли, се обсъди актуалната обстановка в областта и основно на територията на Община град Добрич с разпространението на заболяването. Над 90 на сто от регистрираните случаи на коронавирус с положителни резултати от изследване са именно на територията на областния град, подчерта Николов.

Единодушно членовете на ОКЩ изразиха становище, че разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки са напълно достатъчни, за да бъде запазено най-ценното – здравето на хората. Те се обединиха около мнението, че трябва да се засили контролната функция на институциите.

За пореден път членовете на Областния координационен щаб се обръщат с призив към всички жители на област Добрич да се проявява отговорност от всеки един спрямо неговото лично и това на околните здраве. Директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелов посочи нерадостна статистика – за по-малко от месец  – от 1 до 27 юли, регистрираните заболели в град Добрич са 171 лица. За същия период в областта заболелите са 19 лица или общо за областта – 190 лица, при регистрирани от началото на епидемията през март до тази дата общо в областта 223 лица.

Затова ОКЩ зове: Бъдете отговорни към своето и здравето на другите. Болестта съществува и е реална. От изключителна важност е да се спазва социална дистанция, да се извършва дезинфекция, да има дисциплина. При посещение в закрити помещения задължително да се поставя маска, шал или кърпа, така че да са покрити устата и носа. При посещение в търговски обекти е препоръчително да се ползват ръкавици и след това ръцете да се дезинфекцират, а най-добре при възможност веднага да се измиват. Да се избягват събиранията на големи групи. Областният координационен щаб препоръчва да не се провеждат лични семейни тържества и други мероприятия, да се избягват събиранията с приятели и по възможност, когато се събират повече хора – това да става на открито при спазване на социална дистанция от 1,5 м.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *