Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Зоопаркът в Добрич има нови обитатели – два европейски бизона

Добричкият зоопарк има нови обитатели – това са два европейски бизона /зубъри/, които преди дни пристигнаха от Германия.  Мъжкият се казва Гзамир и идва от Карлсруе, Германия. Той е на почти на 5 години е и тежи около 500 килограма. Гзамир ще има рожден ден на 7 август. Женската зубърка се казва Грилит и е почти на 2 години. Тя е от сафари парк за диви европейски животни в Хан-сур-Лес, Белгия. Ще има рожден ден на 31 август и до момента тежи около 240 кг.

„В момента животните се социализират, но те по принцип са тренирани и за адаптацията няма да им е нужно много време“, каза за Про Нюз Добрич директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов. Вчера двата бизона били събрани с местната зубърка Люба, която е в добричкия зоопарк от 18 години. Надеждата е тя също да бъде заплодена, въпреки голямата си възраст – 21 години.

Отдавнашна идея е в Центъра в Добрич е да се създаде стадо от европейски бизони. Това е много рядък вид и към момента в света има около 3500 екземпляра. Много малка част от тази бройка живеят в дивата природа.

c