Образование Шабла

Обучение по ветроходство стартира Морски клуб „Шабла”

Множество деца, повечето заедно със своите родители, се събраха в събота в градинката в двора на Зеления информационен център в Шабла, където беше представен проектът на Морски клуб „Шабла“ „Начални познания по ветроходство“. Той бе презентиран от председателя на клуба Валентин Иванов и зам.-председателя Димитър Нанев.

Като илюстрираше думите си с помощта на мултимедия, Валентин Иванов отначало запозна младите ентусиасти с историята, успехите и традициите на ветроходството в Шабла. Той разказа на децата, че заедно с Димитър Нанев и останалите основатели на МК „Шабла“ са се запалили по ветроходството приблизително на тяхната възраст покрай членовете на стария шабленски морски клуб. Обясни, че спазвайки приемствеността между поколенията и от  МК „Шабла“ сега смятат да предадат своите експертиза и опит на тях – младите.

Докато Валентин Иванов разкриваше магията на ветроходството, на екрана вървяха кадри от детски регати. Децата разбраха още разликите между различните класове ветроходни лодки, както и кои от тях са подходящи за възрастта им и защо. За да подчертае значението на ветроходството като спорт, Иванов изтъкна, че първото официално състезание в историята на съвременния спорт изобщо е ветроходна регата. Димитър Нанев пък напомни, че акваторията на Шабла е идеалното място за практикуване на ветроходство. „Тук без ветрове никога няма да останем.“, каза той.

На въпроса на организаторите: „Кой желае да стане ветроходец?“, децата отговориха с гора от ръце. От тях и родителите им заваляха и въпросите, след което се пристъпи и към записването.

„По план трябваше да започнем обучението в началото на учебната година, но по понятни причини това нямаше как да стане. Искаме да направим модули за 14+ годишните деца, които ще им позволят да придобият сертификати за инструктори по ветроходство. И за останалите възрастови групи сме отворени за записване. Имаме подходящите програми, както за индивидуални, така и за групови занимания. Смятаме заниманията ни да са в август и септември през уикендите, като ще започнем в средата на август.“, сподели председателят на МК „Шабла“ Валентин Иванов.

На срещата бе и председателят на другия шабленски морски клуб „Портус Кариа“ Димитър Франгов. Той отправи своето послание към момчетата от МК „Шабла“: „Пожелавам успех на колегите! Ние от МК „Портус Кариа“ ще помагаме с каквото можем“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *