Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

На 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с хепатита

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва от 2008 г. Датата не е избрана случайно –  на 28 юли е рожденият ден на нобеловия лауреат проф. Барух Самуел Блумберг – откривател на вируса на хепатит B.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания. Поради липсата на ясни симптоми, много често заразените разбират за това след случайно направени изследвания.

Хепатит е всяко възпаление на черния дроб. Той може да е неинфекциозен - автоимунен хепатит, токсичен хепатит (алкохолни, лекарствено-индуцирани), хепатит  при метаболитни заболявания и инфекциозен, причинен от вируси, бактерии и гъбички.

От инфекциозните хепатити особено важно значение имат вирусите на хепатит A, B, C, D и Е.

Острият хепатит А е ендемичен за райони на Азия, Африка, Среден изток. Най-често боледуващите са деца. Заболелите възрастни в тези райони са предимно неваксинирани лица, пътуващи от други страни.

Хепатит Е се предава по фекално-орален механизъм чрез заразена вода в ендемичните региони в Азия, Африка, Мексико, Индия, а в индустриалните страни чрез недобре термично обработено месо и месни продукти.

Хепатити В, С и D се предават предимно парентерално и по полов път. Заразяване с тях може да стане при:

  • кръвопреливане;
  • венозни и дентални манипулации;
  • употреба на венозни наркотици, приложени чрез общи игли;
  • татуиране и поставяне на пиърсинг;
  • честа смяна на сексуални контакти;
  • трансплантация на органи от заразен донор и др.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения. Ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб и много  често имат фатален край.

Превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден.

c