Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Баща и синове със съвместна изложба в галерията в Балчик

Изложба на Иван Йотов и синове ще бъде открита в Художествената галерия в Балчик на 7 август от 19:00ч. Иван, Николай и Златил Йотови ще представят живопис, скулптура, малка пластика и дърворезба на балчишката публика и гостите на града. Ще могат да бъдат видени творчеството на две поколения художници, гледните точки за света на трима автори с общо начало, но с различен път и индивидуалност.

Иван Йотов е роден на 22.09.1948 г. в Добрич. Завършва Института за учители специалисти по изобразително изкуство в Дупница. От 1984 г. до 1973 г. извършва преподавателска дейност по специалността си. През годините работи основно в областта на класическата дърворезба и съвременната пластика в дърво. Твори също така и в областта на плаката и пространственото оформление. Член е на Съюза на Българските художници /СБХ/ и дългогодишен член на Дружество на художниците в Добрич. Участва в множество национални и регионални изложби. Декоративно монументални творби на Иван Йотов се намират в градовете Балчик, Добрич, Ямбол, Тервел и Шабла. Негови произведения са част от колекциите на галерии в Балчик, Добрич, София и др. и притежание на колекционери в Европа, Канада и САЩ. Той е един от авторите, включени в книгата „Съвременна българска дърворезба”. От 1977 г. до днес Иван Йотов живее и работи в Балчик.

Николай Йотов е роден на 09.08.1973 г. в Добрич. Завършва Средно Художествено училище за приложни изкуства в Трявна и Националната Художествена академия в  София. Член е на СБХ. Участва в множество изложби и национални (Балчик, Св. Св. Константин и Елена, Севлиево, Бяла) и международни (Германия, Португалия, Иран, Кипър, Турция, Египет, Швейцария, Корея, Русия, Франция, Италия, Дания, Австрия, Чехия и Гърция) симпозиуми за скулптура. Николай Йотов е носител на награди ARTIADE, Атина, Гърция (2004) и Първа награда, Сен Пиер дьо Шартьоз, Франция (2002). Твори в областта на скулптурата и класическата дърворезба.

Златил Йотов е роден на 09.04.1977 г. в Добрич. Завършва Средно Художествено училище за приложни изкуства в Трявна. Работи в областта на фотографията, карикатурата, ленд арта, живописта и класическата дърворезба. Една от първите му изяви е самостоятелната му изложба в Художествената галерия в Балчик през 1999 г. Взима участия в национални изложби  и фестивали (София, Габрово, Добрич, Ясна поляна, Балчик, Варна и  Триград), също и в международни изложби и биеналета (Швейцария, Румъния, Полша, Китай и Турция).

снимка: ХГ Добрич

c