Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Временна забрана за влизане в България и задължителен PCR тест на границата

От 28 юли (вторник), в България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат с цел туризъм гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли.

Това съобщиха от пресслужбата на Здравното министерство.

За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли, а за всички останали – от 28 юли 2020 г.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени:

  • дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма
  • на лица, пътуващи с цел обучение
  • пътуващите по хуманитарни причини
  • представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина. 

Заповедта е на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е под № РД-01-438/27.07.2020 г.

Ето и пълното съдържание на Заповедта на министъра на здравеопазването ↓

c