Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Търси се съдействие и помощ за изработване на проект за ремонт на храма в Карапелит

Църковното настоятелство на храм „Света Троица“ в Карапелит се нуждае от съдействие, за да може да се изработи проект за ремонт на храма. С него ще се кандидатства за финансиране по подмярка 7.6. на Програмата за развитие на селските райони „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане и възстановяване на културното и природното наследство на селата“. Крайният срок за подаване на документите е 23 септември 2020 година.

По тази подмярка могат да кандидатстват юридически лица по Закона за вероизповеданията.

За да се изработи проектът обаче, първо трябва да се изготви количествена план-сметка за дейностите и тяхната стойност. Това може да направи лицензиран архитект, което представлява препятствие пред църковното настоятелство, тъй като ако финансирането не бъде спечелено, няма как да се заплати на специалиста.

„Документите се подготвят, но няма кой да направи план-сметката. Обърнал съм се за съдействие и към Доростолския митрополит.  Вярвам, че има родолюбиви българи и може би ще се намери архитект, който безвъзмездно да изготви нужното“, каза за Про Нюз Добрич кметът на Карапелит Георги Петков. Който иска да помогне, може да се обърне към кмета или църковното настоятелство.

Възстановяването на 150-годишния храм в Карапелит започна преди три години с доброволчески дейности. Църквата е уникална - тя е сред малкото, построени през турското робство, които не са вкопани в земята. Преди около 20 години храмът е плячкосан и разбит. Оттогава е затворен. С помощта на акции на местните хора и доброволци е почистен дворът и вътрешността на църквата, ремонтирани са покривът и прозорците.

Спешните дейности, които трябва да се извършат сега, са укрепване на основите и фугиране на стените. 

c