Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хората с едни от най-благородните имена празнуват днес

Хората с едни от най-благородните имена празнуват днес. Имен ден имат Пантелей, Панчо, Панто, Добри, Добрин, Добрина, Добринка

На 27 юли  Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици

Името Пантелеймон означава всемилостив

Св. Пантелеймон, живял в град Никомидия през III век. Негов баща бил сенатора-езичник Евстрогий. Майка му, обаче, била християнка, но починала млада. Рожденото име на светеца било Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Той учил при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Тогава станал придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове.

Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Народът ни нарича този празник още Пантелей пътник. Българинът свързвал името с "път", откъдето идва и изразът "Пантелей-пътник".

Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват". На много места Св. Пантелей се празнува за предпазване от бури и наводнения. Смята се, че тези, които не почитали светеца, са губели живота си в природните катаклизми.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски.

По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: Светите Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

c