Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ботаническата градина в Балчик отбеляза 65 години от създаването си

Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза 65-годишен юбилей. Тя е създадена на днешната дата през 1955 година, със заповед на Министъра на културата и образованието, на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен - ботаник академик Даки Йорданов.

Ботаническата градина е част от Университетските ботанически градини към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и принадлежи към глобалното семейство на ботаническите градини: член е на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS).

От 1956 година ежегодно публикува своя Index Seminum и участва със своите колекции в обмена на семена с ботаническите градини от цял свят. Определена е за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 година е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, носител е на орден Кирил и Методий II-ра степен за заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука.

Тази година, предвид сложната и динамична обстановка свързана с разпространението на COVID-19 и с цел спазване на всички противоепидемични мерки, УБГ-Балчик ограничава провеждането на масови мероприятия.

Днес в знак на признателност и почит към делото на акад. Даки Йорданов бе поднесен венец от името на Ръководството на Университетски ботанически градини на паметната му плоча пред Административната сграда.

През 2020 година е поставено началото на виртуален тур със заснемане „Парада на лалетата“, в градина Разсадник и „Божествената градина“, който е вече достъпен на сайта на УБГ. Работи се по втората част на заснемането, което ще представи цветните килими на лятното зацветяване във всички части на градината.

Изградено бе и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства, която ще се допълва и обогатява.

Всеки посетител в днешния ден получи растение от летните разсади, отгледани в градината. 

c