Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Цялостна трансформация на дух и тяло предлагат в "АнаХата" студио в Добрич

Винаги съм се възхищавала на хората, които се занимават с йога. Не само заради уникалните неща, които правят с телата си, а и заради философията, която изповядват. Заради баланса между тяло и дух, който постигат. През годините все съм си мислила, че е време и аз да се присъединя към тях, но… по една или друга причина все не се случваше. И когато ти не отиваш при йога, йога идва при теб. И защото всичко се случва тогава, когато трябваq се запознах с Яница, с Цони и тяхното студио "АнаХата".

Основател и собственик на студиото е Яница Николова. Говорим с нея за йога като начин на живот и как се съвместява със съвременния ритъм и натоварване на хората.

Освен майка на две дъщери - Лора и Жаклин, тя и съпруга, жена, дъщеря, сестра, приятелка, стопанка на едно Йорки и пристрастена към йога. Обича здравословния и простичък живот, Индия и лятото. Икономист по професия, с душа отдадена на йога. Освен „Държавен и финансов контрол”, е завършила и Националната спортна академия с професионална квалификация «Йога». Работещ човек и търсач на отговори. Смята, че всички тези роли, в които влизаме всеки ден, са малко изморителни. Затова трябва да си даваме време за себе си чрез практикуване на йога.

Яница Николова

- От колко време се занимаваш с йога и как откри, че тя е това, което искаш да практикуваш?

- Открихме се взаимно. Случайности няма - всичко е проява на нашите подсъзнателни желания и мечти. От 15 години се интересувам от източна философия, а практикувам йога от 11 годни. В началото се занимавах с Хат-ха йога. Това е прекрасна, терапевтична и отпускаща практика. Преди 8 години животът ме срещна с Ащанга Виняса йога. Това е любов за цял живот. Тази система предлага метод, движение, дишане и усещане.

- Каква е разликата между двата вида практика, с които си се занимавала?

- Когато говорим за йога, терминът надхвърля  физическите упражнения. Както е известно, има различни клонове, които подкрепят и обогатяват цялата дисциплина, за да се превърне Йога практиката, в крайна сметка, в начин на живот, когато човек се задълбочи в нея. Аштанга и Хат-ха са два стила йога, които имат специфични характеристики, в зависимост от тяхното предназначение и философия.

Хат-ха йога често се счита за чудесна отправна точка за начинаещи. Позите се задържат, така че имате време да усетите какво прави тялото ви. Няма сложни или фантастични преходи между позите. Традиционно ориентираните преподаватели включват и много пранаяма (дихателни упражнения) и медитация в практиката. Не се заблуждавайте, Хат-ха йога може да бъде много предизвикателна в момента, в който позите стават дори малко по-сложни, тъй като техниката е да ги задържите за по-дълго време.

Занимания с йога в студиото

Какво е „Ащанга“? Самата дума означава „осем  крайници (клони)” на йога, които според древните знания са: Яма, Нияма, Пранаяма, Асана, Пратяхара, Дхарана и Самадхи. Патабхи Джоис и неговия учител Т. Кришнамачария установяват Аштанга йога в Майсор (Южна Индия) през 20 век. Този стил е  предназначен да разшири цялата дисциплина в други области, за да научите различни техники за контрол на дишането и жизнената си енергия, да подобрите концентрацията и знанията си, да имате по-добър контрол върху сетивата си, да научите различни методи за вътрешно и външно пречистване и, разбира се, за балансиране на ума във физическото тяло и всичко това чрез йога асана.

Ащанга йога е динамичен, непрекъснат стил, който свързва движението на тялото със специфична техника на дишане, наречена „уджай“. Значението на тази йога практика се опира на ежедневната практика (6 пъти седмично) и на поредица от пози. Според напредъка на йога практикуващия има шест серии последователности, където нивото на асаните, както и нивото на концентрация в ума, се увеличават.

Не крия, че за мен Ащанга йога беше любов от пръв поглед и любов за цял живот и тя е моето вдъхновение, моята практика

- Нещата, които съм виждала да правиш с тялото си, ми се струват невероятни. Смяташ ли, че е възможно да се постигне без духът ти да участва в това? Да е само система от упражнения и пози?

- На пръв поглед йога е лесна практика, но практикуващите трябва да са отдадени на това, което правят с дух и тяло. Йога е терапия за ума и тялото. За мен йога се превърна в упражнение за откриване на това, което мога да направя в живота си. Ежедневната практика е билетът за подобряване на позите, а оттам и на самите нас като личности.  И аз продължавам да практикувам всеки ден с огромна страст и любопитство, както беше първия път. Чувствам се по-добре, когато изпълнявам позите. Тялото ми се чувства добре. Умът ми е по-спокоен. Дори като остарявам, забелязвам че остарявам по-бавно, а едновременно ставам по-силна и гъвкава в тялото и ума си. Това е практика, ежедневна практика на съзнание, която води до осъзнаване. 

Екипът на студиото

- Как се отразява йога на хората?

- Ефектите от редовна практика са много - по-леко и силно тяло, бистър и спокоен ум, повече енергия и по-дълбоко разбиране на себе си. Редовната йога практика повишава драстично качеството на ежедневието. Когато имате повече енергия - имате повече хъс за живот.

Поставяйки тялото си в определени форми и наблюдавайки как се чувства то, се научаваме да се успокояваме, за да помогнем на позите да работят по-добре.  Предизвикателството на нова или трудна поза веднага притиска ума, тъй като трябва да се насочи цялата енергия към изпълнението на задачата.

Това, което най-много искам другите хора да знаят за Аштанга йога е, че вярвам, че това е стил йога, която всъщност е защитна за по-възрастните хора и особено полезна за тях. Ащанга йога е онази йога, която може да остане с нас, докато остаряваме и да ни помогне да предотвратим наранявания и заболявания. Например, когато се разболея, защото всички остаряваме, боледуваме и умираме, моята йога практика ще ме подкрепи в това. 

- Има ли възраст преди или след, която човек не бива да се занимава с йога?

- Ащанга йога е набор от последователности на асани или пози, които се основават както на дъха, така и на фокуса, така че възраст няма. Нужно е само желание и вътрешен огън, страст.

- От понеделник /20.07.2020 г./ сте на нов адрес.

- Да, думите не стигат, за да опишат радостта ни. Новото ни пространство отвори врати и посрещаме първите си посетители за йога практики. Всички клиенти на студио AnaHata Human Port ще се насладят на уютната обстановка на ул. Сан Стефано 6-Б (до Езикова гимназия).

Новата зала

- Какво друго, освен йога, предлагате във вашето студио?

- В  "АнаХата" студио, заедно с колегите ми - Цони, Тони, Иво и Максим,  предлагаме цялостна трансформация на духа и тялото. Предлагаме Power Plate, LPG уред за борба с целулита чрез масаж,  Пилатес и Йога. Посетителите на центъра получават здраве, лекота и спокойствие.

Дейността ни започна със спортния уред Power Plate - вибрираща платформа, която скъсява мускула от 20 до 50 пъти в секунда, като всяко упражнение трае между 30 и 60 секунди. В рамките на една тренировка - половин час, се постига мащабно кардио, физическо и мускулно натоварване, което се равнява на 2 часа във фитнеса. В студио "АнаХата" са единствените два Power Plate уреда в град Добрич. 99% от ползващите ги са жени, но те са напълно подходящи и за мъже, включително и за професионални спортисти.

Студио Ана Хата на новия адрес

"АнаХата" има още една дейност - производство на облекла за спорт и йога.  Те са бутикови, а не масови бройки, произведени са от висококачествени материали, отличават се с изключително голямо удобство.

Центърът организира и семинари, на които по покана в студиото идват лектори, представят развитието на духовността, здравето и психиката. Лекота, спокойствие и здраве - това получават хората, избрали нашето студио.

Така че всички са добре дошли в «АнаХата»! На всички наши дългогодишни приятели и на новодошлите в нашата общност казваме:  Добре дошли, приятели на здравето и на качесвтения и пълноценен живот. Тук сме, за да вървим заедно по пътя на осъзнаването, правейки духа и тялото си по-силни.

Диана СТЕФАНОВА

c